Обвиниха земеделското министерство, че бави подпомагането на фермерите

Министерство на земеделието и храните (МЗХ) бави кампанията за подаване на заявления за подпомагане на фермерите на площ през тази година, заяви председателят на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) Ивайло Тодоров.
Отделно Държавен фонд “Земеделие”, който е и Разплащателна агенция, трябваше да въведе електронно подаване на заявленията, а до момента няма такова, допълни той.
По принцип изискванията на ЕС са документите да се подават от 1 март до 15 май. След този срок върху субсидията се налагат санкции в размер на 1% за всеки просрочен работен ден. “Все още не са направени промени в наредбата, която определя критериите за подпомагане през тази година”, каза Тодоров. В същата наредба следва да се извършат и промените, касаещи субсидирането по агроекологичната мярка.
Според Тодоров още по-притеснително е, че не са обнародвани измененията в Закона за подпомагане на земеделските производители, които касаят пасищата и земите под угар. Макар кампанията да се провежда за трета година, винаги досега изискванията се обнародват едва след стартирането на съответната кампания и това води до неизплащане на субсидии и забавяне във времето.
“Всички тези забавяния водят до съкращаване на времето за подаване на заявления от фермерите. От ситуацията могат да пострадат самите производители, като бъдат санкционирани с по-малки субсидии, а други пък въобще да не получат средства”, твърди Тодоров.
Крайният срок за подаване на заявление със санкции е 9 юни. Документи, подадени след тази дата, няма да получат субсидия.

insurance.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *