Обезщетенията от ДОО ще се отпускат по облекчен ред

Обезщетенията и помощите от държавното обществено осигуряване (ДОО) ще се отпускат по облекчен ред.

На днешното си заседание правителството одобри промени в наредбите за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от ДОО и за отпускане и изплащане на паричните обезщетения за безработица, съобщават от пресслужбата на кабинета.

Облекченията са свързани с премахване на изискването лицата, които получават обезщетения и помощи от ДОО, да представят в съответното териториално поделение на НОИ копие от документ с данни за личната им банкова сметка.

Целта е да се облекчат както хората, получаващи обезщетенията и помощите, така и банките, които трябва да издават документа.

Правителството одобри и промени в Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане, с които въвежда разграничителни критерии между видовете социални услуги. Въвеждането на диференцирания подход влиза в сила от 1 януари 2015 г.

Целта е да се установят различията между видовете социални услуги в зависимост от конкретната целева група и да се въведе разграничителен критерий при настаняване на потребителите с различни потребности, както и да се осигури ефективно разходване на публични средства.

С друго свое решение кабинетът премахва разделението на териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК) на общи и специализирани (за очни заболявания, за психични заболявания и за специфични и неспецифични белодробни заболявания). Очаква се това да съкрати сроковете за освидетелстване на болните.

В проекторешението са и промени, свързани с възможността при извършването на медицинската експертиза да бъдат използвани резултати от изследвания и консултации, извършени през последните 12 месеца, които са налични в медицинската документация при личния (лекуващия) лекар на лицето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *