Обемът на чуждестранните инвестиции у нас намаля с близо 90 млн. евро

С 86,6 милиона евро са намалели чуждестранните инвестиции у нас през първите четири месеца на година, в сравнение със същия период на 2013 г. Тенденцията към свиване на обема на чуждите капитоловложения намалява, сочат данните на БНБ.

От януари до април у нас са инвестирани от чужди компании 218,5 млн. евро, което е половин процент от брутния вътрешен продукт. През първите 4 месеца на 2013 г. у нас са били инвестирани 305,1 млн. евро, което е 0,8% от БВП.

Анализаторите отчитат, че се наблюдава изтегляне на големи играчи от местния пазар. Заради понижения от Standard&Poor's кредитен рейтинг на страната ни, очакванията са негативната тенденция да се запази.

Най-чувствително е намалението на чужди капиталовложения в дялов капитал. От началото на годината такъв тип инвестиции са 33,1 млн. евро, или с 260,7 млн. евро по-малко от 2013 година.

Единствено данните за април на БНБ показват повишение на обема на чуждите инвестиции. През този месец у нас са влезли 106,6 млн. евро, докато през април миналата година постъпленията са били 43,1 млн. евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *