Облагат с ДДС и билетите за мач

Учебниците остават без данък и след влизането ни в Евросъюза

ДДС от 20 на сто ще се плаща върху стойността на билетите за спортни състезания като футболен мач или баскетбол. Това гласи новият закон за данък добавена стойност, подготвен от Министерството на финансите. Промените са заради предстоящото ни членство в Евросъюза. Там има строги правила кои стоки и услуги могат да бъдат освободени от налога. Предвижда се законът да влезе в сила от датата на приемането ни в ЕС. Според проекта ДДС няма да се плаща за спортни услуги, свързани с физическото възпитание на децата, предоставяни от организации, регистрирани по Закона за физическото възпитание и спорта.

След приемането ни в съюза ДДС трябва да се плаща и за учебниците. Но експертите са намерили вратичка. Помагалата няма да се облагат, ако се продават от самите училища или ВУЗ-ове, а само ако се търгуват в книжарниците.

От 2007 г. ДДС ще се плаща за продажба на урегулиран поземлен имот по смисъла на Закона за устройство на територията. Изключение се прави само за прилежащите терени към стари сгради. Данък се дължи и за продажбата на метални отпадъци, както и за предоставяното зърно на член-кооператорите. Отпада и сегашното правило ДДС да не се плаща при приватизацията. При продажба на цяло предприятие ДДС така или иначе не се плаща. Но ако се раздържавява само една поточна линия, данък ще се начислява.

Стефан Кючуков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *