Облакът от Исландия – до дни ще е над Испания и Франция

Летищният оператор „Исавиа“ (Isavia) съобщи, че аерогарата е била затворена в 08,30 ч. по Гриниуч (11,30 ч. българско време – бел. ред.), посочва АП.
Очаква се облакът от пепел да достигне  във вторник Шотландия, а в четвъртък – Франция и Испания,  съобщи европейската организация за сигурност на въздушния транспорт Евроконтрол, цитирана от АФП.
Предупреждението се базира на най-новите петдневни метеорологични прогнози, но трябва да бъде приемано предпазливо поради несигурността в поведението на вулкана и взаимодействието му с времето, отбелязва Ройтерс.
Тъй като ветровете в момента отнасят пепелта на север, властите смятат, че  няма особен риск за по-нататъшни смущения в европейския и трансатлантическия въздушен трафик.  Великобритания обмисля дали да изпрати специализиран самолет за мониторинг на концентрацията на пепел, но решение още не е взето, предаде Ройтерс. Активността на вулкана изглежда намалява доста бързо,  съобщи говорителка на исландската метеорологични служба, цитирана от АФП.  Тя посочи, че в началото изригването е било много силно, като вулканът е изхвърлял пепел на височина от 20 км. Интензивността му обаче е намаляла, като пепелта вече се издига на 10-15 км.
  Вулканът Гримсвотн, който се намира под ледника Ватнайокутл и енай-активният 
в островната държава, изригна преди два дни  за първи път от 2004 г. насам, но според говорителката на исландската метеорологична служба това е най-мощното изригване на Гримсвьотн от един век насам.   До тази сутрин геолози успокояваха, че е малко вероятно изригването да причини объркване  във въздушния транспорт, подобно на това, което настъпи миналата година заради вулкана Ейяфятлайокутл.
Тогава въввъздухоплаването  в Европа настъпи хаос, тъй като авиокомпаниите не искаха да рискуват самолетите им да се разбият заради попадане на вулканична пепел в двигателите им и много полети бяха отменени, а хиляди пътници останаха блокирани с дни по летищата.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *