Облекчават декларирането и плащането на данъци

С проекта се предлага да бъдат освободени от задължение да подават годишна данъчна декларация лицата, които през годината са придобили само доходи от трудови правоотношения и не дължат допълнително данък или няма да ползват данъчни облекчения.
Досега това право имаха само тези, на които работодателят им е преизчислил годишния данък.Така хората, които са останали без работа и са получавали само доходи от заплата, вече няма да са длъжни да подават данъчна декларация.
Затова тази година се наложи много хора, които са останали без работа, да подават годишна данъчна декларация, защото към края на годината нямаха работодател, който да преизчисли годишния им данък.
Предвижда се санкция за некоректните работодатели, които не издават навреме служебни бележки.
Предвижда се промяна в реда за облагане на доходите от наем на имущество в режим на етажна собственост с форма на управление общо събрание на собствениците, когато платци на доходите са предприятия и самоосигуряващи се лица. Съгласно действащото законодателство тези доходи са облагаеми, но сегашният режим на облагане създава пречки, защото наемателите бяха задължени да издават служебни бележки и сметки за изплатени суми на всички собственици, получатели на дохода. С проекта се предлага да се въведе облагане на плащащия наема, с което значително ще се облекчи режимът на деклариране и внасяне на данъка за този вид доходи. Платецът няма да има задължението да издава служебни бележки и сметки за изплатени суми, а физическите лица, получатели на дохода, няма да имат задължението да декларират този доход в годишната си данъчна декларация. Платецът на дохода ще удържа дължимия данък от наема, след което ще го превежда в бюджета.
Предлага се облекчаване на механизма за определяне на годишния данък чрез въвеждане на правилото данъчното задължение да се закръглява към всеки кръгъл лев, винаги в полза на данъкоплатеца. Целта е да се намалят разходите на данъкоплатците и приходната администрация за обслужване на минимални суми за внасяне или възстановяване.
Проектът въвежда задължително деклариране на доходи от разпореждане с финансови инструменти, които са необлагаеми, в годишен размер над 5000 лева. Това е мярка, насочена към ограничаване на злоупотребите със сделки с финансови инструменти с цел отклонение от данъчно облагане чрез неоснователното използване на този вид необлагаеми доходи като аргумент за доказване на имуществено състояние.
Предлага се също така отстъпката в размер на 5 на сто върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация при по-ранно деклариране (до 10 февруари на следващата година) или при подаване на декларацията по електронен път и внасяне на данъка в съответния срок, да се ползва само ако авансовият данък е внесен от лицата в срок. По този начин ще се премахне възможността лицата да ползват отстъпка, въпреки ненавременното внасяне на дължимия авансов данък.
За необлагаем доход ще се считат субсидиите, които се полагат на физическите лица, регистрирани като тютюнопроизводители и земеделски производители, включително за извършващите дейност като еднолични търговци, за производство на непреработена растителна и животинска продукция, които е трябвало да бъдат получени през 2009 г. (или предходни години), но не по тяхна вина са получени през 2011 г. или следващи години.
С проекта се правят и предложения за промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, свързани със синхронизиране на нормите, които изискват подаване на годишен отчет за дейността вместо годишен финансов отчет.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *