Обмисля се вредните храни да се облагат с акциз

Подготвят се законови промени за облагане с допълнителен акциз на сол, захар, трансмастни киселини и кофеин, каза пред журналисти министърът на здравеопазването Петър Москов, който участва в Петия национален конгрес на пациентските организации.

Предвиждания, направени на базата на икономически и финансов анализ, сочели, че акцизът ще доведе до 150-200 млн. лв. приходи, които ще се използват за профилактика, превенция и терапия, допълни министър Москов, цитиран от БТА.

Предвижда се още вредните храни да се маркират като такива. Все още няма яснота кога здравното министерство ще обяви за обществено обсъждане тези промени.

Москов изказа прогнозата, че размерът на този акциз вероятно ще е 10 на сто. Той обяснява, че основната идея е надписите да служат на родителите, тъй като в общия случай много от тези храни, съдържащи вредните съставки, се консумират от деца.

По повод идеята да се намали стойността на клиничните пътеки Москов коментира, че това няма да доведе до доплащане от страна на пациентите. Срещу тази идея вече се обявиха от Българския лекарски съюз. Сега заместник-директорът на здравната каса Димитър Петров коментира, че ведомството ще предложи и алтернативни методи за спестяване на пари, така че орязването на клиничните пътеки по възможност да се избегне. Една от тези възможности била да се извадят дейности от болниците и да отидат в доболничната помощ – такива били очните болести както и лъчетерапията.

Тези мерки ще бъдат обсъдени в понеделник с лекарския съюз.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *