Обновяват храмовете с 66,5 млн. лв.

66,5 млн. лв. ще отидат за реконструкция на храмове и манастири. Парите се отпускат по мярка „Обновяване и развитие на населените места“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

Със средствата ще бъде подновен обликът на 182 обекта. Подробностите за реконструкцията бяха дадени по времето на информационен семинар в Рилския манастир. Изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ Лозана Василева уточни, че на този етап са извършени плащания по 142 от проектите, а общата стойност на изплатените средства е малко над 25,3 млн. лв. и включва авансови, междинни и окончателни плащания.

Експертите от фонда обърнаха индивидуално внимание на присъстващите на семинара отци и им дадоха съвети как да се справят с възникнали трудности в процеса на реализацията на проектите.

А докато траеше семинарът, правителството обяви Рилския манастир за обект с национално значение. Решението цели да засили опазването на културното наследство на светата обител, както и развитието на територията, на която е разположена. Основан още през Х век от свети Иван Рилски, манастирът е най-големият в България. През годините мястото се ползва със специален статут.

В светата обител се съхраняват важни за страната ни исторически и културни сведения. От 1983 г. се ползва със закрилата на ЮНЕСКО. В момента по смисъла на Закона за културното наследство (ЗКН) манастирът е недвижима културна ценност. Обявяването му за обект с национално значение няма да промени или отмени действието на ЗКН и опазването на културните ценности на тази територия ще бъде гарантирано, уверяват от кабинета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *