Оборотът на БФБ е малко повече от пет цифрено число

Оборотът днес достигна рекордно ниските 118 хил. лв. Ниската активност е тенденция вече втора седмица. Това положение ми напомня лятото на 2012 г, когато БФБ почти замръзна. Тогава цареше пълно отрицание на какъвто и да е потенциал за печелене на пари на БФБ. Аргументите за това бяха безброй.

Както историята на различни пазари многократно е показвала, когато отчаянието е тотално, тогава пазарът формира дъно. Тогава SOFIX дълго време беше под 300, а днес е над 500 пункта, след сериозните сривове, които преживя наскоро.

Все още не знаем, разбира се, дали настроенията ще се влошат още повече или вече преминахме през дъното. Много често пазарът изпреварва новините, така че нищо чудно именно поведението на БФБ да ни подскаже посоката на развитие.

Текущите вълнения на пазарните участници се определят най-вече от оставката на правителството, която се очаква в сряда и от ситуацията около КТБ. В нея ключов ще бъде подходът към проблема. Ако подходът е икономически, тогава негативите за икономиката и капиталовия пазар ще са най-малки и в този случай най-вероятно ще се окаже, че сме преминали вече дъното на пазара.

Индикация за развитие на този сценарий би била невъзможност на SOFIX да падне под 500 пункта. Евентуален ръст в близките седмици над 565 ще потвърди дъното и ще вдъхнови биковете за нов възходящ тренд към 620 и 800 пункта.

Но ако в действията не преобладава експертната икономическата и финансова логика, лошото настроение на участниците на БФБ ще се превърне в отчаяние. Признак за това би бил спад на SOFIX под 500 пункта. Той би могъл да отключи нова вълна на разпродажби към 460 пункта. Техническата картина на пазара не предполага спад под 400.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *