Обръчи и ЕС стягат властта

Прокурор №1 иска имунитети, искри хвърчат в коалицията, жълтите плашат с излизане

Румъния влиза първа, България – през 2008 г., допусна Оли Рен, това е грешка, скочи Станишев

Обръчи, имунитети и страшни сигнали от Брюксел стягат властта. Те са причина вече седмица в тройната коалиция да прехвърчат искри.

Ако се наложи, България и Румъния могат да бъдат разделени за членството в ЕС, каза еврокомисарят Оли Рен завчера късно вечерта. И хвърли държавата в ужас, като прогнозира: „Румъния може да влезе през 2007 г., а България – през 2008 г.“ След като години наред София се хвалеше с напредъка си и искаше да бъде отделена от Букурещ, а Брюксел ни убеждаваше, че влизането в пакет ще е от полза и за двете страни, сега Рен ясно посочи, че ЕС има правни и технически възможности да раздели държавите. Комисарят обаче отказа да говори за политическите последици от евентуално отлагане – както за София и Букурещ, така и за 25-те. Той направи коментарите си пред журналисти в Страсбург. Ден по-рано Рен докладва пред комисията по външна политика на Европарламента, че България има „ограничен“ напредък в съдебната реформа. Даде да се разбере, че изостава в борбата срещу корупцията. По същите теми обаче той похвали Румъния. За първи път Рен постави в доклада си Букурещ преди София.

„Тежка политическа грешка“ ще бъде евентуално решение за отлагане на България с една година, остро отговори премиерът Сергей Станишев в интервю за в. „Зюддойче цайтунг“. Според него подобна стъпка ще обезкуражи българското общество и ще бъде отрицателен знак за крехките демокрации и пазарни икономики в Западните Балкани. Едно негативно решение ще създаде повече проблеми за Европейския съюз, отколкото незабавното присъединяване на България, каза Станишев.

У нас властта се разтресе. Новината от Страсбург дойде в момент, когато опозицията и трите партии от управляващата коалиция вече четвърти ден си разменят остри реплики по повод доклада на Ахмед Доган пред VI национална конференция на ДПС. „Обръч не е мръсна дума, за разлика от олигархията, той няма нужда от корупционни схеми и прикриване на данъци“, каза тогава Сокола. НДСВ светкавично се разграничи. Не споделяме вижданията, че около всяка партия трябва да има обръчи от близки фирми, обяви ден по-късно дясната ръка на царя Милен Велчев. Чрез него Симеон се дистанцира от Доган, коментираха жълтите.

Сергей Станишев също се разграничи, обясни проф. Божидар Димитров вчера и смути БСП. Ден по-рано премиерът Станишев внимателно отклони въпросите по парливата тема с думите: „Не съм посредник между ДПС и медиите“. Станишев обаче категорично заяви, че БСП няма обръч фирми. Трябва да му вярваме, той е премиер, изтълкува думите му Божидар Димитров. Той обаче хвърли масло в огъня на коалиционните отношения, като заяви: „Търпим всички беди и злини от съюза с ДПС“.

Нямаме конфликт с движението, светкавично реагираха от ИБ на БСП. Висши социалисти припомниха, че пред конференцията на ДПС Станишев подчерта, че хората на Доган са стабилен и прогнозируем партньор.

Коалицията ври, признаваха обаче под сурдинка вчера депутати и от БСП, и от НДСВ, и от ДПС. Възможно е да напуснем коалицията на 1 януари 2007 г., изпусна царският човек Владимир Каролев. Преди месец Милен Велчев също намекна за това. С витиеватото обяснение, че щяло да стане, „ако възникнат непреодолими противоречия“. Отношенията в коалицията са обтегнати, от една страна, заради изявленията на Доган, а от друга, заради вероятността ЕС да ни отложи или да въведе предпазна клауза, призна депутат от НДСВ. Допълнително напрежение създавало и предстоящото сваляне на още депутатски имунитети.

Ще поискам защитата на няколко народни представители в петък, обяви главният прокурор Борис Велчев. Той направи това ден след негативния доклад на Оли Рен и призива на Станишев за дела срещу властта. Моментално в парламента плъзна слух, че Велчев ще иска защитата на Соломон Паси, Милен Велчев, Борислав Ралчев, Йордан Костадинов, Васил Иванов – Лучано и Николай Василев. Виждате ли как се нападат – всички са от НДСВ, злорадстваше опозицията. И от своя страна тиражираше мълвата, че царските хора ще искат оставки на БСП министри заради негативните оценки на ЕС.

Не плашете депутатите, каза прокурор № 1. Велчев поясни, че ще внесе искане за известните вече случаи – Фидел Беев и Юксел Хатиб от ДПС, Стоян Иванов и Иван Даков от КБ, Атанас Атанасов от ДСБ и независимия Владимир Кузов.

Освен тях единственото ново искане ще е за имунитета на бившия шеф на АЕЦ „Козлодуй“ Йордан Костадинов, депутат от НДСВ. Материалите за него ни бяха предоставени преди 15 дни, но ще направим всичко възможно в петък да внесем искането и за него, обясни Велчев пред „Стандарт“. Официално нито една от трите партии в коалицията не призна проблеми в съюза. Според социалисти така ще е до 16 май, когато ще е ясен докладът на ЕС за България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *