Обстановката в страната е усложнена; 10 души са загинали при катастрофи през изминалото денонощие

© Снимка:Архив

Обстановката в страната вследствие на снеговалежите е усложнена. Десетки селища са без ток. Екипи на Гражданска защита са помогнали на близо 250 души. Това съобщи за „Хоризонт” дежурният в Гражданска защита инж. Анастас Ирибаджаков. Той допълва още за обстановката в страната: Обстановката се характеризира с това, че има усложнена пътна обстановка вследствие на обилните валежи от сняг. Екипи на Гражданска защита към МВР са извличали автомобили от преспите, най-малко около 120 броя. Оказана е помощ на 250 човека. Късно през нощта, към 2 часа сме получили сигнали за 4 аварирали линейки с родилки. Екипи на Гражданска защита извозват и екипи на енергоразпределителните компании, които осигуряват трасетата за населените места.Екипите на Гражданска защита имат готовност да се озоват на всеки сигнал за помощ.
От Планинската спасителна служба предупредиха за опасност от лавини и затова, че условията за туризъм са лоши.
Пристанище Варна е затворено заради силен вятър, достигащ 16 м в секунда. Първият полет от летище Варна за София и отменен. 14 см е снежната покривка в града. Транспортът се движи със закъснение. Шест местности във Варна и четири села в община Аксаково са без ток.

© Снимка:БГНЕС

С от 5 до 20 минути е закъснението на Столичния градски транспорт в ранните часове на деня, съобщи за „Хоризонт” дежурният в Центъра за градска мобилност Стоян Атанасов. Има проблеми и с движението на колите по маршрута Балша – Доброславци и на трамваи по линия 22.
Дежурният в Столичния център за градска мобилност Стоян Атанасов съобщи, че трамваите и тролейбусите закъсняват с 7 до 10 минути: Автобусният транспорт закъснява в рамките вече на 10 минути и повече. Натоварването на надлез „Надежда” е жестоко. „Сливница” в двете посоки е много натоварено. „Евлоги Георгиев” вече започва да се товари в посака „Орлов мост”. Сега точно на „Хилтън” и на бул. „Черни връх” и „България” кръстовището е много натоварено. Чака се много. Автобусите, минаващи през кръстовището чакат по 6-7 минути, за да минат. В „Младост” около Бизнес парка и „Деница” чакат по 7-8 минути. На „Черни връх” и „Сребърна” също 5 минути. Околовръстният път започва да се товари вече. Отсечката от разклона за Горна баня, целият „Никола Петков” и целият Околовръстен до Симеоновския разклон, там закъсняват в рамките на 5 минути. Започва натоварването от Перник към София. Там 58-а и 59-а закъсняват вече с по 7 до 10 минути.
39 села в Добричка област са без ток. 35 са в общините Шабла и Каварна и 4 в Добричка селска община. Пътищата са проходими при тежки зимни условия. Духа студен североизточен вятър с 16 м в секунда. Продължава навсякъде да вали сняг. Има огромни навявания. Екипи на Гражданска защита са изтеглили закъсали коли по пътя за Варна, Балчик и Силистра и закъсал автобус на „Етап” край село Стожер.
Усложнена е пътната обстановка и в Ямболска област. 8 населени места там са без ток. Има затворени пътни участъци. Затворен е пътят Ямбол – Средец и временно затворен е пътят за изхода към Сливен.

Сняг вали в цялата страна. На АМ „Тракия” пътната настилка е мокра и заснежена. Затворен и в двете посоки е участъкът Бургас- Карнобат. Движението е отклонено по стария път. На АМ „Хемус” пътната настилка е мокра и заснежена. Поради снеговалеж е намалена видимостта от 50 до 200 метра в област Сливен, Шумен, Варна, Разград и Плевен. Затворени са проходите Троян – Кърнаре, Твърдица – Елена, Етрополе – Златица и Върбишки.
Въведени са следните ограничения за движение на МПС-та: всички автомобили да са с вериги, а товарните без ремаркета и полуремаркета през проходите Рожен, Пампорово, Превала и Печинско, областите Смолян, Добрич, Кърджали, Ардино, по пътя Любимец – Изворово, в общините Харманли и Тополовград.
До края на март е в сила забраната за преминаване на товарни автомобили с обща маса над 10 тона през прохода Шипка. Забранено е преминаването на товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета през област Кърджали, по пътя Белово – Юндола, Велинград – Сърница, Кърджали – Ардино, по пътя Монтана – Враца, Тополовград – Харманли и Кюстендил – Перник.
Временно затворени поради снегонавявания са пътищата Нова Загора – Петолъчката, Аксаково – Кичево, Шипка – Бузлуджа; в област Ямбол – пътищата в районите на село Калчево, село Победа, Тамарино, Чарган, Стралджа, Първенец и пътя Русе – Бяла.
Забранено е движението на товарни автомобили през Дюлинския проход поради свлачище, по пътя Арковна – Партизани и Бургас – Малко Търново.

През изминалото денонощие на територията на страната са станали 34 тежки катастрофи с 10 загинали, 46 ранени, от които 3 с опасност за живота, съобщиха от пресцентъра на МВР.
От началото на месеца са станали 124 катастрофи с 23 загинали и 158 ранени, от които 11 с опасност за живота. От началото на годината са станали 868 катастрофи със 108 загинали и 1085 ранени. За района на София са станали 243 леки и 6 тежки катастрофи с 4 ранени.

БНР
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *