Общата безработица в Германия падна под 3 милиона души

Безработицата в Германия падна леко през октомври като това е най-ниското ниво от 18 години насам. Стойността, на която правителството и медиите в Германия обръщат най-голямо внимание, а именно общата безработица без сезонните корекции, спадна под 3 милиона души.
Ръководителят на Федералната агенция по труда Франк-Юрген Визе отдаде това на силния растеж в най-голямата икономика на Европа.
Той заяви, че този процес трябва да продължи: „Ако пазарът на труда се развива както трябва, очакваме да видим няколко месеца с безработицата под три милиона.”
Отчитайки сезонните корекции, общият брой на германците без работа е 3.15 милиона, но това все пак е драматично подобрение на началото на 2006 г., когато безработните достигнаха пет милиона.
От 11,5% от работещото население преди пет години, броят на безработните вече е 7,5%.
Това все още не е достатъчно за някои хора като групата за социална пазарна икономика,чиито членове демонстрираха в Берлин и поискаха немското правителство да работи за пълна заетост – т.е. за по-малко от два милиона безработни.
Запитан за това, Франк-Юрген Визе от Федералната агенция по труда подхвърли, че това може да бъде постигнато до 2020 година.
А спадът на безработицата дори доведе до опасения за недостиг на квалифицирани кадри в някои ключови сектори на икономиката.

Euronews

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *