Общините с 1 млрд. лева по-малко спрямо 2008 г.

Българските общини очакват през 2009 година да разполагат с около 1 милиард лева по-малко финансови средства в сравнение с предходната година заради икономическата криза.
Прогнозата на управителния съвет на Националното сдружение на общините в република България (НСОРБ) бе огласена на дванайсетата национална среща на общинските финансисти в курорта “Албена“.
Общините ще реализират около 700-800 милиона лева загуба на собствени приходи, а към очаквания дефицит се прибавя и задържането на 10 на сто от бюджетния трансфер, поясниха от сдружението.
Към края намесеца ще разполагаме с по-точни данни и тогава е възможно прогнозираният спад на финансови средства да бъде коригиран – да бъде по-голям или по-малък, коментира изпълнителният директор на НСОРБ Гинка Чавдарова.
По думите й очакваният недостиг крие най-голям риск за изпълнението на местните дейности – издръжката на детските градини, домашния социален патронаж, поддържането на чистотата в общините, озеленяването и други.
При кадровата неосигуреност на общините не виждам възможност в антикризисните мерки да търсим резерви за намаляване числеността на персонала, заяви Чавдарова.
По думите й механичният подход към съкращения не би бил продуктивен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *