Общините ще се оценяват по кредитен рейтинг

Така кабинетът обективно ще преценява коя община има нужда от финансова помощ и коя ще може да се справи с проблемите си сама. Рейтинговите оценки ще се правят на база няколко критерия, стана ясно вчера от постановление на Министреския съвет, съобщава в. „Стандарт“.
Най-важните критерии ще бъдат размерът на приходите на един жител, както и делът на собствените приходи на общините.
Друга важна точка за оценките ще бъде свободният паричен ресурс, който общината може да насочи за поемане на текущите задължения за обслужване на кредит. Така според оценките, получени според критериите, кметствата ще бъдат разпределени в три групи. В първата ще попаднат общините с оценка над средната за страната. Във втората ще бъдат тези с кредитен рейтинг от 0 до средния, а в третата – с отрицателна оценка.
За определянето на кредитния рейтинг ще се използва и изпълнението на общинските бюджети за последните три години до 2010 г. включително. Според постановлението на кабинета, общините с оценка над средната (27,45 на сто) и население над 5000 души няма да получат подпомагане. Сред тях попадат Банско, София, Варна, Созопол, Несебър. За кметовете с оценка над средната и население до 5000 души подпомагането ще е 40 на сто от възможни до 4 милиона лева. Такива общини са Копривщица и Бяла. С рейтинг от 13,66 до средния за страната подпомагането ще е 60%, като от него ще могат да се възползват Плевен, Белене, Пловдив. За общините с най-ниски оценки – от 0 до 13,66 – финансирането ще е 75 на сто. В тази група влизат Казанлък и Кърджали. В последната група кметства, които получат отрицателна оценка, помощта ще стига до 90 на сто. Сред тях попадат районите като Видин, Карлово, Мездра и др.
Помощта, която държавата ще дава на кметовете според оценките, е целева и таванът й е 4 млн. лв. Парите ще могат да се използват само за покриване на начислени през 2011 г. лихви и такси по обслужване на дълга им към Фонда за органите на местното самоуправление в България „ФЛАГ“ – ЕАД. „Така ще се помогне на кметовете да получават финансиране от Фонда за органите на местното самоуправление в България за изпълнение на проекти по оперативните програми и Програмата за развитие на селските райони“, обясниха експертите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *