Общини забраняват продажба на алкохол и в деня за размисъл

Има места в страната, където и в деня за размисъл търговията със спиртни напитки не е разрешена, съобщи Дарик. Тя е изцяло забранена в деня на вота с решение на отделните общини. За София забраната за продажба на алкохол влиза в сила утре от 6.00ч. до 20ч.
„Не се допуска предизборна агитация 24 часа преди изборния ден и в изборния ден“, пише в изборния кодекс. При приемането на новите изборни правила от 41-то Народно събрание имаше предложение денят за размисъл да отпадне, защото бил отживелица и никой не вярвал, че в точно в този момент избирателите решават за кого да гласуват. В крайна сметка такова решение не беше взето.
На 23 октомври ще се проведат президентски и местни избори, на които ще бъдат избрани следващите президент и вицепрезидент, както и кметове и общински съветници в регионите на страната. Купуването и продаването на гласове е престъпление, а санкциите са до пет години затвор и парична глоба.
Звената за издаване на документи за самоличност ще работят днес и утре, съобщиха от МВР. Всички, чиито лични карти са с изтекъл срок, ще могат да гласуват, само ако са подали заявление за издаване на нова лична карта. За издаването на удостоверения всички лично могат да подават искане до 15.00 ч. на 23 октомври в СДВР, във всички районни управления в София и в регионалните дирекции в страната, както и в техните районни поделения. От 15.00 до 17.00 ч. в изборния ден заявления ще се подават в СДВР, в регионалните дирекции и в районните управления в София.
Удостоверенията се издават след цифрово заснемане на лицето на заявителя и след снемане на неговия подпис при подаване на заявлението по постоянен адрес за нова лична карта. Документите може да се издават независимо от обявения постоянен и настоящ адрес след подадено и регистрирано заявление за издаване на лична карта, което се отразява в централизираната информационна система за документи за самоличност на МВР. Издадените от МВР удостоверения са, за да послужат пред секционната избирателна комисия, и са валидни до завършването на изборния ден.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *