Общите задължения на пазара на имоти в Европа на стойност 1,3 трлн. евро

Общите дължими кредити на пазара на бизнес имоти в Европа са на стойност около 1,3 трлн. евро, смята Ахсан Елахи, директор Структурирани финанси за Европа в германската компания Eurohypo.
По думите му това са само прогнозни данни, тъй като няма официална информация за общата стойност на задълженията. През периода 2000 – 2001 г. европейските банки са отпускали около 100 млрд. евро кредити за пазара на имоти на година. Този обем се е покачил до 200 млрд. евро в годините на бума 2006-2007 г.
Според него заемите в годините на бума са включвали и някои доста високорискови кредити поради прекалено либералните стандарти за финансиране при някои кредитори.
Елахи казва, че всички банки в Европа са взели участие в този процес, но тези във Великобритания, Ирландия и Германия са с най-голяма експозиция. Той предупреждава, че континентът ще бъде изправен пред значителни проблеми за рефинансиране през 2011-2012 г.
По мнението на Мартин Самуърт, директор за Великобритания на консултантската компания CB Richard Ellis Group Inc (CBRE), специално във Великобритания, секторът на имотите може да трябва да рефинансира дългове на стойност до 60 млрд. паунда до края на следващата година.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *