Общите събрания на дружествата привличат вниманието на инвеститорите

От: Кристиян Костов

След публикуването на голяма част от неконсолидираните отчети на компаниите за първото тримесечие на 2005 г. на дневен ред идват Oбщите им събрания. През настоящата седмица по-интересните събития включват събранията на Петрол и Холдинг Варна А, докато през следващата – на ЕМКА и М+С Хидравлик АД.

Днес (8 май) ще се проведе извънредното Общо събрание на акционерите на Петрол АД, на което ще бъде гласувано решение за издаване на емисия еврооблигации с номинална стойност от 125 млн. евро и матуритет от 5 години.

Намеренията на дружеството са да пласира емисията на международен първичен пазар, както и да я регистрира за търговия на чуждестранен регулиран пазар.

Също днес на пода на борсата ще стартира търговията с акциите от увеличението на капитала на ТБ Стопанска и Инвестиционна Банка АД-София. Книжата на Петрол и Сибанк приключиха петъчната борсова сесия на нива от 3,40 и 49,75 лв.

Отново днес на специална церемония в Българска фондова борса за търговия ще бъде веведена и емисията на Булленд Инвестмънтс АДСИЦ. Фондът успешно увеличи капитала си, а в следващите дни Съветът на директорите на дружеството ще вземе решение за размера на последващото увеличение на капитала. По последни данни дружеството притежава 3300 дка земедеска земя.

На 9 май (вторник) е крайната дата за търговия с правата на Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ на пода на борсата. За изминалата седмица по позицията бяха сключени 41 сделки на цени между 0,10 и 0,11 лв. за брой.

От 8 до 15 май продължава и търговията с правата на ХипоКапитал АДСИЦ. Издадените 15 хил. права бяха пласирани през първите три дни чрез смесен закрит аукцион, като минималната цена бе 10,10 лв., а максималната достигна 13,21 лв. за брой. Срещу едно право може да се запише една от новите акции на фонда по номинална и емисионна цена от 10,00 лв., като офертите купува/продава са на нива от 8,00/11,50 лв.

Също до 15 май ще се търгуват и правата ЗПАД Булстрад-София, даващи възможност за участие в увеличението на капитала на компанията. За изминалата седмица по позицията бяха сключени едва три сделки на цена от 15,00 лв., като едно право дава възможност за записване на 0,4 от новите акции на дружеството по номинална и емисионна цена от 10,00 лв.

На 10 май (сряда) ще се проведе Общото събрание на Холдинг Варна А AД-Варна, на което ще се гласуват решения за обратно изкупуване на до 3% от акциите на дружеството, както и за разпределение на дивидент. Книжата на холдинговото дружеството се търгуваха в петък на цена от 25,20 лв. средно.

В сряда е и последната дата за сключване на сделки с акциите на Топливо АД, даващи право на глас в Общото събрание на дружеството, което ще се проведе на 26 май. На него акционерите ще гласуват за извършване на сделки по чл. 114 от ЗППЦК, както и отнасяне на печалбата за 2005 г. във фонд резервен. Общо 2,67% от капитала на дружеството ще се предложат на 14-ия ЦПТ, като началната цена ще бъде 9,29 лв. за акция.

За изминалата седмица BG40 добави 1,19 пункта, или 0,80%, до 150,34 пункта, докато SOFIX се понижи с 8,33 пункта, или 0,94% до 878,24 пункта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *