Общонационална стачка в Италия

През месец юли бе приет икономически план от 47 милиарда евро, който обаче се оказа недостатъчен за покриване на държавния дълг и създаване на бази за развитие и излизане от финансовата криза. Това наложи прекрояването му за още 45,5 милиарда евро. Мотото на протеста е: “Възможна е друга реформа”.
Според Общата италианска конфедерация на труда CGIL, планът – бис не е съобразен със статута на трудещите се, с националните рамкови договори и улеснява уволненията, ощетява социалното обслужване, пенсионната и данъчната система, образованието и здравеопазването, не зачита национални празници и няма мерки срещу укриването на данъци.
Безпокойство изрази и конфедерацията на индустриалците. Нейният президент Емма Марчегалия заяви, че липсва програма за развитие и страната губи международно доверие. Негативно реагира и финансовата борса в Милано.
Заради бюджетни съкращения, реформата доведе до разцепление сред управляващите, докато опозицията се разедини по въпроса за стачката, в която не участват другите два основни профсъюза – CISL и UIL.
Общата конфедерация на труда организира протестни манифестации в над 100 града, като главното шествие е в Рим. Във Венеция ще стачкуват актьори и режисьори, участващи във 68-мия филмов фестивал. Докато трудещите се протестират, Сената ще обсъжда реформата.
За сведение на българските граждани пътуващи за Италия, въздушният транспорт стачкува от 11 до 19 часа българско време.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *