Обявиха най-силните брандове в България

Мобилтел – част от групата на Telecom Austria, за втори път печели в проучване сред потребителите за най-добрата българска марка, организирано от международния независим арбитър Superbrands, съобщиха от компанията.
В класацията, която определя 500-те най-добри български и световни брандове, М-Тел епосочен за най-силната българска марка.
Лидер сред глобалните брандове е Coca-Cola, която спечели и вота на хилядите потребители, гласували в интернет.
Класацията определя Мобилтел за най-силна българска марка за пореден път, след като компанията спечели приза и през 2006 година.
В настоящето проучване М-Тел е единствената българска марка в челната тройка след Coca-Cola и преди Google. Сред другите брандове, попаднали в топ 20 на класацията, са телевизия bTV, както и NOKIA, ADIDAS, NESCAFE, MILKA, MERCEDES-BENZ, OMV.
Оценяването и подборът на марките в класацията става в два етапа – таен вот на експертното жури на Superbrands и национално гласуване на потребители в интернет, в което тази година се включиха повече от 10 000 човека.
Експертите и потребителите оценяват брандовете според качеството на предлаганите услуги, надеждността и предимствата им пред конкурентите.
В експертното жури на Superbrands има представители на агенции от различни сфери на маркетинга, мениджъри на ключови компании и бизнес организации, както и водещи журналисти от влиятелни медии.
Председател на Борда на Superbrands за този проект е председателят на Българската асоциация по маркетинг проф. д-р Веселин Благоев. Партньор на Superbrands за националното гласуване на потребителите в интернет е водещият институт за пазарни проучвания GFK Bulgaria.
Анализът на резултатите от проучването тази година показва, че клиентите на спечелилите марки са били повлияни много силно от добрите рекламни кампании и положителния имидж в медиите.
Повечето от участниците в проучването свързват най-добрите брандове с високото качество. Като важни фактори са посочени също коректното отношение към клиентите, фирмената етика, политиката на компаниите за опазването на околната среда, както
и техният имидж като работодател.
Като лидер на телекомуникационния пазар в България, Мобилтел се ръководи в своята работа от корпоративни ценности, отговарящи напълно на критериите, по които се определя най-добрата марка в проучването на Superbrands.
В началото на 2009 година М-Тел предприе поредна важна крачка към модернизиране и обновяване на корпоративната си идентичност, както представяне на ново лого като визуален израз на тази идентичност.
М-Тел в България има 5,4 милиона абонати, от които повече от 50 на сто са клиенти с договор.
Освен за най-силна марка в България, Мобилтел има също призове за социално-отговорна компания на 2008 година, за „Най-голям корпоративен дарител 2008“ и за „Инвеститор в човешкия капитал и работната сила“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *