Обявиха състава на новия гръцки кабинет

Новите министри ще положат клетва в 19 часа днес пред президента на страната Каролос Папуляс и премиера Андонис Самарас. Самият Самарас, лидер на партията „Нова Демокрация“, се закле вчера, припомня iNews.bg, позовавайки се на радио „Скай“.
Трите партии постигнаха споразумение за съвместно управление след изборите, които се проведоха на 17 юни. Имайки предвид хаоса в страната, лидерите извървяха пътя на сътрудничеството в изненадващо кратък срок.
Както бе очаквано, спечелилата „Нова демокрация“ на Самарас се коалира с ПАСОК и Демократичната левица. Министерствата са 17 на брой, като логично по-голямата част от постовете са заети от представители на „Нова демокрация“. Същевременно обаче ПАСОК получава най-важния министерски пост.  Президентът на гръцката Национална банка Василис Рапанос ще поеме финансовото министерство. Безспорно най-проблемният и кризисен пост ще изисква от него да лавира умело между натиска на кредиторите за съкращаване на заплати и ограничаването на социалните права и интересите на гръцкия народ.
Министър на външните работи ще бъде Димитрис Аврамопулос, а начело на министерството на вътрешните работи ще е Еврипидис Стилианидис. За националната отбрана ще е отговорен Панос Панайотопулос, а трудът и социалните грижи ще са под опеката на Янис Вруцис.
Само една жена-министър ще има в кабинета и това е Олга Кефалояни, която ще поеме туристическия сектор. Именно на туризма се възлагат най-големите надежди за стабилизиране на икономиката на страната и омекотяване на икономическата криза.
Междувременно агенция „Ройтерс“ съобщи, позовавайки се на представител на Демократичната левица, че новото гръцко правителство ще поиска две години удължаване на срока за прилагане на мерките и постигане на бюджетните цели по второто кредитно споразумение.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *