Обявиха 6 нови шефове на горите – 3-ма са ДС агенти, другите – прокурорски клиент и далравераджия

Както е известно, според Закона за горите държавният горски фонд е разделен на шест държавни предприятия, обхващащи предишните над 170 държавни горски и ловни стопанства. Назначаването на новите директори е важен акт, тъй като тези хора боравят с десетки и стотици милиони левове: над 250 млн. лв. са приходите от стопанска дейност в горските предприятия през 2010 г., предаде Дарик Финанс.
Новите назначения днес се появиха на страницата на Министерството на земеделието и храните. Странни назначения. Защото сред шестимата директори виждаме трима бивши агенти на Държавна сигурност, човек срещу когото не е приключила прокурорска преписка за злоупотреби и човек, уволнен от Столична община за далавери. Това са хората, които бяха начело в управлението на българските гори до 2009 г. и с които се свързва реалното осъществяване на схемата със заменките, ощетила страната ни с милиарди и навлякла ни поредните упреци от Европа, че сме корумпирани.
Може би най-противоречивото назначение е това на Пейчо Върбанов. Той вече ще отговаря за горите в Югоизточното държавно предприятие. 63-годишният Върбанов през далечната 1979 г. е вербуван за сътрудник на Държавна сигурност като „Агент Гора“. Това разкритие Комисията за разкритие на документите направи още през 2008 г. Това трябва да е известно на министерството, което впрочем и фактът, че политическа партия ГЕРБ отзова десетки наши депутати от чужбина точно по причина на агентурното им минало.
Наистина ли не се е намерил достоен по-млад специалист, който да отмени бившия ятак Върбанов, заслужаващ най-малкото с възрастта си да се оттегли на заслужен пенсионен отдих? Но не само с възрастта си и кариерата си, защото Върбанов през 1992 г. е освободен като директор на държавно лесничейство Етрополе, след почти две десетилетия на поста, защото причинява загуба в размер на няколко стотин хиляди лева.
Наистина ли е нямало друг освен Юри Миков, разкрит също през 2008 г., но вече като агент на УБО и ДС, който да оглави Северозападното държавно предприятие? Но може би директорът на Държавна дивечовъдна станция Витиня след 2002 г. си е натрупал достатъчно заслуги, за да стане сега един от шестимата мега – директори.
За директор на Северно централно държавно предприятие е назначен Иван Недков, щатен служител на ДС – УБО, разузнавач. Габровецът е назначен точно на 10 ноември 1989 г. за директор на ДЛС Кормисош. Четири месеца по-късно той е уволнен оттам.
А какво да кажем за Александър Йолев, който ще оглави Югозападното предприятие. Йолев беше шеф на „Озеленяване“ София по времето на Софиянски; уволнен за „несправяне с работата“ от Общинския съвет и предаден на Икономическа полиция заради подозрения във финансови злоупотреби и некомпетентност. Вместо да се грижи за озеленяването на София, той се грижеше за обеззеленяването на Витоша под претекст, че се прави санитарна сеч. Сега този човек ще отговаря за функционирането на горското стопанство във Витоша, Рила и Пирин. И Банско
Назначеният за директор в Южното централно предприятие Ботьо Арабаджиев пък беше освободен заради – най-общо – далавери от ДЛС Кормисош, като прокурорската преписка по делото още не е приключила. Последният от шестимата, Йордан Радославов, като бивш заместник – директор на ДАГ по времето на Тройната коалиция, е сред идеолозите на заменките.
Какво даде основание да се назначат на ключово важни постове шест лица с толкова ерозирало доверие? Наистина ли те са най-доброто сред българските горски специалисти? Защо ГЕРБ си затваря очите в далеч по-важната за икономиката ни гора, докато прави зрелищни чистки из дипломатическия корпус?
Изнесените по-горе данни не са тайна или разкритие, те са публично достъпна информация. Специалистите в бранша със сигурност могат да кажат и повече за новите назначения. Старата гвардия в горите се завръща по върховете. Освен че са компрометирани, тези хора са преплетени в мрежи от интереси, тоест не могат да вземат самостоятелни решения. Те са като кукли на конци. Какво чака оттук насетне българските гори?

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *