Обявяваме данъците си без пари по интернет

Наесен започват да раздават електронни подписи

25 000 фирми са подали ДДС документите си за юни чрез интернет и електронен подпис, обявиха от НАП. Това са над 25% от регистрираните по ДДС дружества. За първите 6 месеца на годината са регистрирани и близо 2000 плащания на данъци и осигуровки чрез интернет – системата на НАП за плащане с дебитни карти. 839 са декларациите за корпоративни данъци, подадени чрез сайта на агенцията, а подоходните декларации, изпратени до НАП с електронен подпис от граждани, са 253.

От есента стартира кампания за раздаване на безплатни електронни подписи. Те ще могат да се използват за подаване на данъчни декларации към Националната агенция за приходи. „Инфонотари“ ЕАД ще дава безплатните удостоверения за електронни подписи и на граждани, и на фирми, каза Таня Явашева, изпълнителен директор на дружеството. НАП е поканила и останалите компании, които издават електронни подписи, да се включат в инициативата. Кампанията ще обхване и първите месеци на 2007 г. Така хората ще могат ползват електронните подписи, за да обявят по интернет доходите си от 2006 г. Още от тази година фирмите ще могат да ги ползват, когато подават декларации по ДДС. Целта ни е хората да се запознаят с услугите, които са достъпни по интернет, каза Таня Явашева. Все още много хора се притесняват от технологиите и не ги ползват.

При взимане на електронния подпис ще се плаща само за четеца и картата. Ако някой вече ги има, ще може да ги ползва, като върху картата се записва новият подпис. Така се спестяват 60-70 лв.

Националната агенция за приходи преговаря с общините в тях да се издават удостоверения – например за платени данъци и справки за здравноосигурителния статус. Така тези услуги ще бъдат близко до всеки гражданин. Преговаря се и с „Български пощи“ за по-евтино плащане на данъците в тях.

Стефан Кючуков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *