Обявяват Нобеловите лауреати за 2009 г.

Днес с обявяването на тазгодишния лауреат или лауреати на Нобеловата награда за медицина или физиология в Швеция започва 108-ата „нобелова седмица“, съобщи сайтът nobelprize.org, цитиран от БТА.
От днес до 12-и октомври хората по света ще узнаят кои ще бъдат лауреатите за 2009 г. на Нобеловата награда, учредена от шведския учен и бизнесмен Алфред Нобел. По желание на Нобел наградите са за най-важните открития във физиката, химията, физиологията или медицината, за забележителни литературни постижения, за дейност в интерес на световния мир.
Присъждат се от комисии, излъчвани от Шведската кралска академия на науките – за физика и химия; Каролинския медикохирургически институт в Стокхолм – за медицина или физиология; Шведската академия по литература – за литература и 5-членен комитет, избран от норвежкия парламент, за укрепване на мира. През 1968 г. е учредена награда и за икономически науки, финансирана от Шведската национална банка.
Първата Нобелова награда е връчена през 1901 година – пет години след смъртта на Нобел. Церемониите в Стокхлм и Осло по традиция се насрочват на 10 декември, годишнината от смъртта на Нобел. От 1902 г. всички награди, с изключение на тази за мир, се връчват в Стокхолм, в Концертната зала, от краля на Швеция. Нобеловата награда за мир се връчва в Осло. Всяка награда може да бъде присъдена най-много на трима номинирани.
Наградите се състоят от златен медал, диплом, удължаване на шведското гражданство и парична сума. През тази година паричната сума е на стойност 10 милиона шведски крони или 1,4 милиона долара. В началото е било замислено тези пари да спонсорират бъдещата работа на наградените, но в днешни дни повечето учени вече са преустановили дейността си в момента на тяхното награждаване.
Ако има двама победители в една категория, наградата се разделя поравно между тях. Ако победителите са трима, награждаващият комитет има правото да раздели поравно наградата между тримата или да даде половината на единия, а по една четвърт на другите двама. Честа практика е лауреатите да даряват парите в полза на научни, културни или хуманитарни дейности.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *