Обявяват старта на 46 нови мерки по ОП „Развитие на човешките ресурси”

Социалният министър Тотю Младенов и министърът на образованието Сергей Игнатов ще обявят стартирането на 46 нови мерки по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси” след днешното заседание на Комитета за наблюдение на програмата. Мерките са на стойност над 850 млн. лева и по-голямата част от тях са насочени към пазара на труда.
Една от мерките предвижда наемане на 250 трудови посредници, които да работят с уязвимите групи на пазара на труда – младежи, хора в предпенсионна възраст и хора с увреждания. Нейната реализация започва от началото на януари. Друга схема ще бъде насочена към подпомагане на Българо-германските центрове за професионално обучение, в които ще се обучават безработни лица.
Част от мерките са свързани с визията на правителството за извеждане на децата от социалните институции през следващите 15 години и осигуряване на приемна грижа за тях. Една от предлаганите мерки е за приемни родителите да кандидатстват трайно безработните у нас. Преди няколко седмици заместник ресорният министър на труда Красимир Попов обясни, че най-успешната схема „Аз мога” ще бъде продължена, с нови критерии, но със запазване на ваучерния механизъм. Заради слабия интерес към схемата „Адаптивност” нейният бюджет вероятно ще бъде намален.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *