Овчаров: Дефицит по текущата сметка над 10% от БВП заради цените на петрола

Повишаването на цените на петрола и задържането им на високи нива ще доведе до дефицит по текущата сметка на платежния баланс за тази година между 10,1 и 10,9 на сто от Брутния вътрешен продукт, каза министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров късно вчера на среща с представители на бизнеса. „Този дефицит ще надхвърли заложения в бюджета и споразумението с Международния валутен фонд и правителството няма да може да си позволи излишни разходи“, каза Овчаров пред членове на Българската международна стопанска асоциация (БИБА).

„Общата икономическа схема на правителството е България да продължи да се движи в рамките на споразумението си с МВФ“, допълни той. За следващата година правителството най-вероятно ще предвиди нулев бюджетен дефицит.

Първата област, в която правителството ще съсредоточи усилията си предвид присъединяването ни към Европейския съюз, е преодоляването на щетите от бедствията, каза още министърът. Овчаров уточни, че приоритет ще бъде възстановяването на разрушената железопътна и друга инфраструктура, която ако до зимата не се оправи, през следващата година ще бъде напълно неизползваема.

Вторият приоритет ще бъде компенсирането от фонд „Земеделие“ на земеделските стопани, за гарантиране на реколтата през следващата година. Третата посока е осигуряването на средствата и необходимите ресурси, които да покрият повишените разходи за отопление на училищата, на болниците и други социални заведения, каза още Румен Овчаров. Според него правителството ще се ангажира с енергийните помощи за населението.

От повишението на цените за електро- и топлоенергия ще бъдат засегнати около 500 хил. малки и средни предприятия, както и по-големите индустрии. Все пак Овчаров изрази надежда, че с

предвижданите диференцирани помощи държавата ще успее да смекчи енергийния ценови шок.

Износът на електроенергия за периода 2007 – 2008 г. най-вероятно ще бъде нулев заради забавяне на енергийни проекти като „Марица изток“. Това от своя страна означава, че ще има тежки проблеми с регулирането на енергоразпределението в страната.

Овчаров каза, че трябва да има равнопоставеност на българските и чуждестранните инвеститори. Според него има възможности и за намаляване на осигурителната тежест, което ще донесе ползи и за бизнеса, и за населението.

От: Румен Соколов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *