Овчаров: Посланик Байърли се изявява като писател

Това заяви по БНТ бившият министър на енергетиката и зам.-председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси Румен Овчаров, цитиран от „Фокус“.  Той определи твърденията в грамата, публикувана в Уикилийкс, като опит за негов портрет. „Очевидно американският посланик, освен дипломат, се изявява и като писател”, каза още Овчаров.
„Овчаров е загадъчна и противоречива фигура – свързана с корупцията и руските енергийни интереси, но също е и за по-либерална икономическа политика, за разлика от много от неговите колеги социалисти“, пише в грамата на бившия американски посланик.
По отношение на проекта за АЕЦ „Белене” бившият енергиен министър заяви, че е имало две оферти – на американско-чешки консорциум и на руско-европейски консорциум. „Проектът, който очевидно е по-добър, е руско-европейският. Ние постигнахме за този проект по-ниска цена. Може ли да се говори за предателство на интереси. Ако тогава бяхме договорили цена от 6 млрд., а Бойко Борисов сега я сваля на 4, тогава може да се говори. Но нещата се виждат в обратната посока”, допълни Овчаров. Според него, при приключването на конкурса за АЕЦ „Белене” през 2006 година е подписан т.нар. „овърнайт договор”, т.е. това е цената, която струва централата в настоящия момент.
По мнението на Овчаров настоящото правителство първо е гонило чуждите инвеститори, после е търсило чужди инвеститори, после са искали договор с твърда цена, който е бил даден от руската страна.
„Не се водят така преговори. Трайчо Трайков пък вчера открил, че договорът бил няколко страници в една папка. Може ли на края на втората година да откриеш това”, запита Овчаров. Той припомни, че първоначално най-ранният срок за изграждане на АЕЦ „Белене” е бил 2013-2014, а сега най-оптимистичният срок е 2018-2019 година.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *