Овчаров: Русия има шанс да строи “Белене”

Русия има всички шансове да спечели конкурса за строителството на АЕЦ „Белене“. Това заяви енергийният министър Румен Овчаров пред РИА Новости. Той участва в Петербургския международен икономически форум, който се проведе във вторник и сряда. Изявлението пред медията е направено само ден след като министърът разговаря с Александър Медведев, зам. генерален директор на „Газпром“. Срещата им не е била предварително уговорена, двамата се засекли случайно, обясниха за „Стандарт“ от пресцентъра на икономическото ведомство.

Руският газов гигант, от когото зависи цената на синьото гориво за България, участва в търга за „Белене“ и с двамата кандидати – руската „Атомстройекспорт“ и чешкия консорциум „Шкода Алианс“. Газпромбанк е основен акционер в ОМЗ (Обединени машиностроителни заводи), които държат 100% в „Шкода“. Банката на газовия гигант е и мажоритарен собственик на „Атомстройекспорт“.

Резултатите от търга за строителството на АЕЦ „Белене“ ще станат известни в края на юли или началото на август, съобщи още Овчаров. Търгът протича нормално, водят се работни преговори и с двамата участници. Обсъжда се и въпросът за съкращаване на сроковете за построяването на Втора атомна. Министърът съобщи още, че България вече води преговори с редица компании и страни за бъдещата продажба на част от електроенергията, която ще се произвежда в АЕЦ „Белене“. Той обаче отказа да назове участниците в преговорите.

Министърът е говорил с журналиста на руската медия в коридора и е много изненадан, че изявлението му е публикувано, коментираха от пресцентъра на ведомството му.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *