Огромен брой тирове с дърва от България влизат всеки ден в Гърция

 
Само в четвъртък през ГКПП Кулата-Промахон в Гърция са влезли 80 тира с дърва, потокът към южната ни съседка не секва.
По неофициална информация изнасяното количество през ГКПП Илинден-Ексохи край Гоце Делчев е два пъти по-голямо, преминалите през този граничен пункт зареждат района на градовете Драма, Кавала и Ксанти.
Две борси, разположени край Е-79 в село Марикостиново, на 5 км от границата с Гърция, режат и цепят дърва „като за световно“. Мургавите работници отричат, че тези дърва се изнасят, въпреки че те се товарят в ТИР.
„Изнасяха доскоро, но нещо работата се затегна, ние от 2 години не сме изнасяли“, коригират се мургавите цепачи, които естествено няма как да знаят как върви бизнесът на наелия ги собственик.
На двата пункта има нацепени и наредени на палета дърва от дъб, бук и акация. „Заради високата цена на електроенергията от 25 цента за киловат/час минахме на дърва, със 7 тона изкарваме зимата“, обясниха пред БГНЕС двамата работници в склад за дърва в гръцкото село Сидорокастро. Те сортираха букови и дъбови дърва, но добити над селото. „Български нямаме, защото те са „блек енд уайт“, обясняват двамата работници на английски и немски.
Според тях нашите не са добри, но са предпочитани заради ниските цени. Двамата гърци ни разрешават да снимаме, но без лицата им. Според тях българските дърва са хит в съседните градове Серес и Солун. „Ангела Меркел е виновна за кризата у нас, от климатици минахме на дърва“, коментират двамата работници.
Според тях един тон дърва, каквато е гръцката мярка, равняваща се на 1.5 куб. м, се продават между 100 и 110 евро на тон. Гърците плащат на българските търговци по 80 евро за кубик дърва, които трябва да бъдат доставени до съответното място в Гърция.
„Двадесет тира с дърва да ми докараш днес, плащам ти ги веднага“, казвали гръцките прекупвачи. Истерията за евтините български дърва е както високата цена на електроенергията, така и фактът, че в съседна Гърция е спряна продажбата на т.нар. „червена нафта“, която съседите използваха за отопление и като гориво на селскостопанската си техника.
Простата сметка показва, че продадените в Гърция дърва носят двойна печалба на българските търговци.
БГНЕС изтъква, че как се добиват дървата, кои фирми ги изнасят и с какви документи, никой от официалните власти в Югозапада не се наема да коментира.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *