Огромна междуфирмена задлъжнялост потапя България

Задлъжняването на бизнеса, общините и централната власт продължава. Общата стойност на дълга в края на 2013 г. е 171 млрд. лв. или 214% от брутния вътрешен продукт на страната. Това показват данни, изнесени от Българската стопанска камара. Сумата на дълговете се увеличава с 3.1 млрд. лв., или 1.9% спрямо предходната 2012 г.

В частния сектор размерът на задълженията възлиза на 117 млрд. лв., като почти половината от тях са просрочени.

Не е учудващо, че най-бързо растат дълговете във водещите сектори на икономиката. В машиностроенето затлъстялостта нараства с 29.2% на годишна база.

През 2013 г. на всеки 1 лв. приходи от продажби на фирмите се падат по 1.38 лв. задължения, коментира зам.-председателят на БСК Камен Колев. Според него, „основната дилема е дали дълговете ще блокират дългосрочно растежа, или растежът ще намали риска от свръхзадлъжнялост“.

За да се реши проблема с огромния междуфирмен дълг от БСК предлагат да се създаде клирингова къща за изчистване на задълженията, чрез продажбата им.

Парите за нейния капитал може да бъдат осигурени от бюджета, от банките или чрез публично-частно партньорство.

Друга възможност за намаляване на дълга е „данъчна ваканция“ за фирмите, които имат просрочени вземания от държавата и общините.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *