Одисеята на гастарбайтера

Такива „предприемачи“ има във всеки по-голям германски град. Те търсят млади кандидати за работа от България, предимно за строителството. Задачата е поверена на посредници, които действат в интернет или разчитат на познати. На кандидатите се предлагат квартира и работа – като строителни работници или чистачи. Посредниците по правило работят за някоя по-голяма фирма на дъмпингови цени, които постигат благодарение на експлоатацията на работниците – на тях им се дава само малка част от заработеното.
Междувременно Франкфурт се е превърнал в център на тази дейност. По официални данни в момента в града има между 10 и 17 хиляди български наемни работници, а реалният им брой вероятно е доста по-висок. Властите се оплакват от нашествието на българи, изместили от работата по строежите други редовни фирми, плащащи данъци и осигуровки. Излиза, че разширяването на ЕС е отворило вратите за една система на злоупотреби, добила огромни размери, коментира „Франкфуртер алгемайне цайтунг“.
 

Франкфурт примамва, но не гарантира благоденствие

Пак по официални данни през последните три години във Франкфурт рязко са се увеличили случаите на експлоатация на българи от мними работодатели, които не плащат данъци. Причинените от това щети възлизат на милиарди евро. Много често обаче властите се оказват с вързани ръце, тъй като за да предприемат действия срещу измамниците, е нужно подаването на оплакване от потърпевш. Но дори и тогава има вероятност въпросът да се окаже само трудово-правен спор. Като цяло жалбите от потърпевши са по-скоро изключение от правилото.
Стихове за ревизора
Схемата междувременно е така усъвършенствана, че властите срещат огромни трудности при разкриването на измамниците. Така например работещите по строежите са инструктирани как да се държат и какво да казват, когато на обекта пристигнат проверяващи. Всеки работник е научил наизуст т.нар. „стихче за ревизора“, с което заявява, че работи по 178 часа в месеца срещу 13,40 евро на час. Наемниците разполагат и с документ, удостоверяващ това трудово-правно отношение. Разбира се, всеки проверяващ знае добре, че твърденията на работниците не отговарят на истината, но противното е трудно да бъде доказано. Разследват се само най-подозрителните случаи, но и за това липсва достатъчно персонал. Малкото разкрити злоупотреби са само върхът на айсберга, посочва агенция ДПА.
 

Строителните работници са натъпкани по няколко в стая

Службите за жилищно настаняване също имат сравнително ясна представа колко „развита“ е тази схема. Те все по-често се натъкват на незаконни начини за използването на жилищния фонд – ако в една стая бъдат настанени няколко души без всякакъв договор за наем за срещу 13 евро на нощ. Властите във Франкфурт не смогват да се отзоват на всеки сигнал за подозрително настаняване. Иначе неведнъж им се е случвало да се натъкват на цели семейства, настанени напълно нелегално.
До 14 души в 2 стаи
В края на януари, в рамките на полицейска акция в жилищна кооперация във франкфуртския квартал Зосенхайм се установява, че 48-годишен германец от турски произход за няколко години е спечелил почти 1 милион евро от настаняването на български работници в 39 жилища, предназначени за хора, получаващи социални помощи. Измамникът убеждавал хората с помощите да отидат да живеят у роднини или познати като им предлагал скромно заплащане, а в жилищата настанявал незаконно работници от източна Европа срещу 210 евро месечен наем. В един двустаен апартамент той настанявал осем души, а понякога и цели 14, пише „Франкфуртер алгемайне цайтунг“. В един от апартаментите въпросният „бизнесмен“ имал и офис, откъдето движел сделките. Срещу заплащане той предлагал и административни услуги на българските строители, които имали оскъдни познания по немски език. За най-обикновена справка вземал по 150 евро на човек.
За нарушения на трудовото законодателство, включително наемането на чужденци без право на работа или право на пребиваване, както и при условия, ощетяващи работника, германското законодателство предвижда затвор до 3 години или глоба.

Автор: АГ, ДПА, ФАЦ, Е. Лилов; Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *