Одиторските компании ще спечелят близо 500 млн. евро от стрес тестовете в Европа

Одиторските и частните консултантски компании ще спечелят близо 500 млн. евро от проверките на балансите на най-големите банки в еврозоната. По-голямата част от сумата пък ще платят банките, изчислява Financial Times.

Европейската централна банка (ЕЦБ), съвместно с осем национални регулаторни органа, ще похарчат до 487,7 млн. евро за външни консултантски услуги по процесите за цялостна оценка на финансовото състояние на 128-те най-големи банки във валутния блок, пише WBPOnline.

Най-голямата сметка сред националните регулатори ще плати германската BaFin, която според очакванията трябва да извади 240 млн. евро. Въпреки това всички разходи ще бъдат за сметка на индустрията, разкриват пред FT лица, запознати с процесите.

Banque de France ще отдели 80 млн. евро за финансови услуги, свързани с проверките за качеството на балансите и стрес тестовете за 13-те френски кредитни институции. Централната банка на Холандия ще плати между 42,5 млн. и 61,7 млн. евро.

Централната банка на Австрия ще похарчи 30 млн. евро, италианската – 27,3 млн. евро. Следват Ирландия с 18,3 млн. евро, Испания – 15,9 млн. евро, самата ЕЦБ ще плати 14 млн. евро, а надзорният орган на Финландия – 500 хил. евро.

~ Очакванията са, че по-голямата част от парите ще бъдат записани по сметките на банките, но с изключение на кредиторите в Италия и Франция.

Т.нар. „Голяма четворка“ – консултантските компании PwC, KPMG, Deloitte и Ernst & Young, има значителна роля в процеса. Освен тях ЕЦБ е наела й Oliver Wyman. Дружеството разполага с екип, който работи в централата на ЕЦБ във Франкфурт.

Редом с външните фирми повече от 6 000 служители на ЕЦБ и централните банки на страните работят на пълен работен ден по проверките, споделят още анонимните източници.

От ЕЦБ не са пожелали да коментират конкретните цифри за разходите, но заявяват, че те са „необходима инвестиция за възстановяване на доверието, повишаване на прозрачността и поправянето на пропуски, ако са налице такива“.

„Очакваме оценката на балансите и впоследствие – банковият съюз, да имат редица потенциално положителни ефекти, включително по-голяма финансова стабилност, по-ниски рискови премии и цена на финансиране, както и увеличаване на кредитния поток към реалната икономика“, изразяват позицията си от ЕЦБ.

Проверките на балансите на банките са във финалната си фаза, като резултатите от тях трябва да бъдат оповестени през октомври. Банките ще имат само две седмици, за да излязат с план за попълване на капиталовите дупки, ако регулаторите открият такива.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *