Одобрени са първите проекти за строеж на фотоволтаици

Миналата седмица са били одобрени първите два проекта за получаване на субсидии за строеж на фотоволтоаични модули (фотоволтаици). Проектите са били разбработени от консултантската фирма „Хедж Консулт“ ООД по Проект 100 – създаване на конкурентоспособни стартиращи фирми на програма JOBS. Договарящ орган на програмата се явява Министерството на икономиката и енергетиката.

Двата одобрени проекта са на Радостин Григоров и Ангел Петков и се намират на територията на област Ямбол, в село Роза и в село Коневец. Проектите ще бъдат с инсталирана мощност 5 kW/p и ще продават електроенергия на преференциалните за такива инсталации цени от 823 лв./MW/h без ДДС.
За реализацията на всеки проект бенефициентите ще получат безвъзмездно финансиране от Проект 100 в размер на 20000 лева. Кандидатите осигуряват задължителен собствен принос, минимум 20%, под формата на финансови средства или материални активи. Голямо преимущество на програмата е, че позволява ползването и на финансов лизинг.
Целта на Проект 100″ е развитието на устойчив и конкурентноспособен частен сектор. Програмата подпомага жизнеспособни и преспективни бизнес идеи, като за първи път от създаването си финансира и проекти в сферата на ВЕИ. За разлика от Програмата за развитие на селските райони, тук субсидията се дава предварително.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *