ОИСР очаква ускоряване на растежа на развитите икономики

Икономическият растеж в Европа, САЩ и Япония ще се ускори през следващите месеци, докато в Китай и някои други от най-големите развиващи се икономики ще се забави, сочат водещите индикатори на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), съобщава Wall Street Journal.

Данните на организацията сочат, че се превключват двигателите на световния икономически растеж – ако по време на кризата такава роля играеха развиващите се икономики, в момента те се задъхват от ефектите, които дълговата криза в еврозоната имаше върху тях.

Растежът в световен мащаб обаче едва ли ще се ускори съществено, посочват от ОИСР. Ускоряването на растежа в развитите икономики няма да успее да компенсира забавянето в развиващите се страни, прогнозират от организацията.

Според оценките Германия ще е основният двигател на възстановяването на икономиката на еврозоната. Очаква се също така ускоряване на растежа в Италия, както и във Великобритания, след като икономиката на Острова изпадна в стагнация от около година.

Подобни тенденции се очакват и в Япония и САЩ – двете най-големи развити икономики в света.

Връщането на еврозоната към растеж със сигурност ще се приветства от политиците по света, тъй като от доста време регионът е слабото звено на глобалната икономика заради свития износ. Икономиката на еврозоната записа спадове през шестте тримесечия до края на март. Очакванията са, че данните за второто тримесечие, които ще бъдат оповестени през следващата седмица, ще покажат стабилизация.

Дори и регионът да се върне към растеж през втората половина на годината обаче, той не се очаква да е голям.

ОИСР съобщава, че водещият индикатор за икономическата активност в държавите-членки на организацията се е повишил до 100,7 пункта през юни от 100,6 пункта през май. Водещият индикатор за САЩ се е повишил до 101,2 пункта от 101 пункта, а за еврозоната – до 100,4 пункта от 100,2 пункта.

Индикаторът за икономическата активност в Италия през юни е нараснал до 100,7 пункта от 100,4 пункта през май, за Великобритания – до 100,8 пункта от 100,7 пункта, а за Япония – до 101,2 пункта от 101,1 пункта.

Индикаторът за Китай е паднал до 99,4 пункта от 99,6 пункта, за Русия се е понижил до 99 пункта от 99,1 пункта, а за Бразилия – до 98,8 пункта от 99,1 пункта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *