ОИСР: Финансовата криза е подкопала сериозно доверието в правителствата по света

Финансовата криза от последните няколко години е подкопала сериозно доверието в правителствата по света, обяви в доклад Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), съобщи Reuters.

В страните, ударени най-тежко от кризата, хората са загубили вяра, че техните институции действително могат да им помогнат и да решат проблемите им, казват от ОИСР.

Докладът сочи, че процентният дял на хората, имащи доверие в националното управление, е намалял в САЩ от 50% през 2009 г. до 35%а миналата година.

Сред членките на ОИСР, които използват еврото, делът на вярващите в управлението се е свил от 49.1% до 42.8% за същия период. В Япония положението е още по-лошо – спад от 27% през 2010 г. до 17% миналата година.

Удовлетворението на хората от живота силно е намаляло в страните от еврозоната, най-тежко засегнати от финансовата криза, на фона на отслабващата вяра в способността на техните правителства да облекчат напрежението, отбелязва Reuters.

Ако някоя държава олицетворява човешката цена на финансовата криза, то това определено е Гърция, която трябваше да бъде спасена, за да избегне фалит, за сметка на заетостта, жизнения стандарт и социалните услуги.

Извън тенденцията е Великобритания, където хората, имащи доверие в управлението, са се увеличили от 36% на 47% между 2007 г. и 2011 г.

Изследването е установило, че правителството не е единствената институция, губеща доверие. Подобен спад се наблюдава и при финансовите и съдебните институции, както и при медиите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *