Океаните диктуват времето

Паниката от засилващата се жега на Земята е необоснована. Климатични аномалии на планетата ни не е имало и никога няма да има. Повишението на температурите в някои райони е краткотраен каприз на времето.

Това твърдят американски и френски учени. Според тях планетата ни е единственият обект в Слънчевата система, който може да се саморегулира.

Международният екип, въоръжен с ултрамодерна техника, изследва климата в продължение на 25 години и доказа, че океаните участват по-активно, отколкото се предполагаше, в изключително важния кръговрат на водата. Оказва се, че неизвестен (засега) механизъм, вероятно командван от земното ядро, „дирижира“ поведението на океаните така, че те обменят определени количества влага. Внимание: „центърът“ си знае работата – специфичният трансфер се извършва в строго определен момент, когато съответен земен регион се задъхва от жега. Специалистите смятат, че той е океанският ключ към контрола на климата.

Открита е още една интересна подробност, отнасяща се до промените на времето. Когато средната температура на планетата ни се понижи (дори с няколко стотни от градуса), облаците действат като щит, който задържа топлината в атмосферата. Явлението е известно като парников ефект. Водните капчици и парата в атмосферния въздух поглъщат топлината и я препращат към земната повърхност. Така температурата се повишава.

Ако обаче планетата се загрее повече от необходимото, облаците излъчват в Космоса натрупаната в тях топлина. Кой „нарежда“ на огромните образувания от пара да насочват топлинната енергия към земната повърхност или във вселенските простори? Навярно пак „онова“ устройство в ядрото на планетата, предполагат учените.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *