Около една трета от тютюнопроизводителите нямат договори за изкупуване

Близо една трета от тютюнопроизводителите в страната все още нямат сключени договори дни преди началото на изкупната кампания. Това заяви председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев.

Според него в момента в сектора цари хаос – както в производството, така и в търговията с тютюн.По думите му никой в държавата не знае колко са тютюнопроизводителите в България, какви площи ежегодно се разсаждат с тютюн, какви количества се добиват всяка година.

„В момента цари анархия в тютюневия бранш. Не се знае кой изкупува тютюневата суровина, как я преработва, къде в крайна сметка отива тя“, заяви Филев пред БНР.

Той допълни, че има повече произведен тютюн отколкото е договорен между производителите и търговците. Затова от асоциацията настояват, преди изкупната кампания, фирмите да заявят какви количества са им необходими, за да не останат неизкупени количества.

Шефът на асоциацията бе категоричен, че тютюнопроизводителите нямат нищо общо с контрабандатас нарязания тютюн, а“хитреци, които купуват от дребните тюнопроизводители“. „В гаражни условия нарязват тютюна и го пласират не само на територията на страната, а и извън нея“, каза Филев.

Той подчерта, че от контрабандата на цигари най-много губят тютюнопроизводителите, защото за да бъдат конкурентни в производството, легалните производители трябва да конкурират цената на контрабандните цигари, където не се плаща данък и акциз.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *