Около 585 млн. евро са усвоените средства по програма ФАР

Близо 585 млн. евро са усвоените до момента средства за успешни проекти по програма ФАР за България,съобщиха от пресцентъра на МФ. Продължава изпълнението на програмите ФАР и Преходния финансов инструмент (ПФИ), с общ бюджет около 200 млн. евро към 31 май 2009 г. Това сочат данните от доклада за състоянието на изпълнението на програма ФАР и ПФИ, представен вчера в МФ по време на ХІV заседание на Съвместния комитет за наблюдение на изпълнението на програма ФАР и ПФИ.
Съвместният комитет за наблюдение е върховният орган, отговорен за контрола и наблюдението на изпълнението на ФАР и ПФИ по отношение на постигане на целите им в областите правосъдие и вътрешни работи, реформа в публичната администрация,финанси иукрепване на институциите, отговорни за управлението на средствата от ЕС, както иикономическо и социално сближаване, регионална пътна инфраструктура, хармонизиране със Законодателство на Европейския съюз в сферата на земеделието и околната среда, укрепване на трансграничното сътрудничество, мерки в областта на ядрената безопасност.
В заседанието участваха представители на екипа за България в ГД „Разширяване“ на Европейската комисия (ЕК), воден от ръководителя на отдела, отговарящ за финансовото изпълнение на предприсъединителната програма Хайме Гарсия Ломбардеро.
Обсъдени бяха резултатите от мониторинга и оценката на програмите, прилагането на процедурите по регистриране, докладване и проследяване на нередностите при изпълнението на отделни проекти.
Представителите на ЕК отбелязаха, че в управлението и контрола при изпълнението на проекти, финансирани от програма ФАР, се наблюдава положително развитие.
В хода на заседанието бяха обсъдени възможности за оптимизиране на системата за наблюдение и контролните механизми с оглед приключването на изпълнението на Програма ФАР за България в края на настоящата година.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *