Около 60 хиляди младежи до 25-годишна възраст не работят и не учат

У нас около 60 хиляди младежи до 25-годишна възраст нито работят, нито учат. А 21 хиляди от тях и не търсят работа, защото не вярват, че ще намерят. Това показват последните данни на националната статистика, информира Нова телевизия.

На прага на лятото хиляди млади хора стъпват за първи път на пазара на труда. След броени дни над 50 хиляди зрелостници напускат училище. Част от тях директно ще се влеят в пазара на труда. Веднага след това хиляди студенти ще получат дипломата за висше образование и ще търсят първата си работа.

В момента безработните младежи са 35420. За сравнение – през 2013-а броят им е бил 70 хиляди, а през миналата година – 37 хиляди. Над 3,9 млн. от младежите в ЕС са без работа. Най-голям е броят им в Италия, Испания и Гърция, а най-малък – в Германия. Профилът на младия безработен у нас е следният – в повечето случаи това е жена, без квалификация, със средно образование, живееща в по-големите градове.

В същото време обаче всеки десети кандидат отказва работа заради ниска заплата, показват данните на агенции за набиране на кадри. В много от случаите стартовата заплата, за която настояват, е 1000-1200 лева. Нереалистичните очаквания на младите са удар и за бизнеса, информира pik.bg. Повече от половината от работодателите у нас не могат да намерят кадрите, от които имат нужда.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *