Около 80% от ВЕИ проектите в България са “кухи”

Oколо 80% от ВЕИ проектите в България не са обезпечени, казва и екоминистърът. Като пример тя дава статистиката за малки ВЕЦ, при които от издадени 800 разрешителни, реално изпълнените проекти са 100-120. По думите й новата нормативна база, въпреки че идва сравнително късно, все пак ще създаде правила за работа във ВЕИ сектора и по-голяма сигурност за инвеститорите.
Със задна дата До приемането на плана и новия закон обаче от МОСВ няма да спрат с издаването на разрешителни за нови проекти, каза Караджова. В същото време има разрешителни от 2005 г. към момента, при които е дадена зелена светлина на проекти, които са в зоната НАТУРА 2000 и дори нарушават биоразнообразието, призна екоминнистърът. Законът обаче няма сила със задна дата и тези проекти ще бъдат изпълнени, признава тя. Ще се опитаме чрез преговори с инвеститорите да направим така, че да минимизираме ефекта от въздействието на такива проекти, коментира Каражова.

Инвеститорите бързат В момента някои от инвеститорите изчакват новите законодателни разпоредби, а други напротив – бързат да озаконят проектите си и да получат разрешителни за тях при сегашните условия, които може да се окажат по-либерални, коментира за в. “Пари” Димитър Неджин, управител на фирма “Неджин”, която се занимава с техническата подготовка на ВЕИ проекти. По думите му в момента действително има не малко “кухи” проекти. Компанията, която той управлява е разработила проекти фотоволтаични и вятърни централи за 2 млрд. EUR, а реално реализирани са само за 4 млн. EUR.
 

Дарина Черкезова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *