Окончателното решение дали ще се строи АЕЦ „Белене“ ще бъде взето през септември

Основното при вземането на решението дали да се продължи строежа на АЕЦ „Белене“ е дали проектът ще е печеливш. Това каза в предаването на „Хоризонт“ „Неделя 150“ енергийният министър Трайчо Трайков. Той посочи, че все още има много неясноти по отношение на рисковете и крайната цена на атомната централа.

Окончателното решение дали ще се строи АЕЦ „Белене“ ще бъде взето през септември, каза още Трайков.

Трайчо Трайков: Ние не сме се отказали, защото искаме да направим възможно най-доброто от това, което вече се е платило, от усилията, които са направени. Казвайки това, трябва да се знае, че когато започне един проект и когато се похарчат едни пари, вече тежи едно голямо гюле над главата на този, който взима решение дали да се спре, или да се продължи.

Но винаги има възможност похарчените вече пари, които биха отишли напразно, ако се откажем, да бледнеят в сравнение с тези, които са похарчени напразно, ако се продължи и проектът се окаже неефективен.

Това само по себе си не е причина проектът да се продължи, това е един от аргументите при взимането на решение, но по-важно е в крайна сметка проектът да бъде печеливш.

Този проект може да бъде печеливш, въпросът е, че има още много неизяснени теми по отношение на разпределението на рисковете и в крайна сметка на действителната цена.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *