Окончателно: Край на заготовките за цигари

С тях се забранява производството и продажбата на едро и дребно на цигарени гилзи (които са съставени само от филтър и хартия) (Тези продукти са известни още като заготовки за цигари).
Извън общественото внимание останаха например приетите правила за подпомагане на тютюнопроизводителите в контекста на политиката на Европейския съюз за развитие на селските райони, промените при окачествяване на тютюна при изкупуване. Следва да се подкрепи тенденцията за засилване на контрола за вредните съставки в тютюневите изделия, което е в интерес на здравето на потребителите, става ясно още от информацията на прессекретариата на държавния глава.
На 19.06.2012 г. Народното събрание прие Закон за изменение и допълнение на Закона за тютюна и тютюневите изделия (ЗТТИ), с който се въвежда абсолютна забрана за производство и търговия със заготовки за цигари – празни гилзи с филтър. Република България е единствената държава в целия свят, която забранява подобно нещо“. Това алармираха по-рано днес председателите на двата представителни синдиката на КНСБ и КТ „Подкрепа” в „Юрий Гагарин” АД, Пловдив инж. Светлозар Трачев и Петко Петков.
Според информацията на КНСБ българските фирми са инвестирали в производството на заготовки над 6 млн. евро, за да постигнат високо качество на продукта. Тези инвестиции оставали незащитени от новия закон. В същото време фирмите-производители са внесли за 2011 г. над 10 млн. лв. преки и косвени данъци в полза на бюджета.
Забраната за търговия с гилзи беше вкарана в закона при второто му четене в парламентарната комисия по земеделие от депутата от ГЕРБ Емил Димитров. По-късно в пленарната зала по предложение на Камен Костадинов от ДПС към текста се добави и забраната за производство. Мотивът беше, че гилзите се използват за направата на нелегални цигари, които се продават по пазарите и за които не се плаща акциз. Те били стимул и за увеличението на контрабандата, а това удря бизнеса на легалните производители.
Преди да влезе в парламента Димитров беше собственик на фирми дистрибутори на тогава държавната компания “Булгартабак”, припомня в. „Труд“, и това е един от законите, за които Емил Димитров е подозиран за лобистки интереси.
Цигарените гилзи се купуват за индивидуално пълнене с тютюн. Една кутия от 200 празни цигари се продава за 1,50 лв. Към продукта има голям интерес както у нас, така и в чужбина. Според експерт едва 3 на сто от произведените у нас гилзи се използват от българите. По този повод от КНСБ посочват, че промените в закона засягат едни от най-слабите в икономическо отношение хора. Тези продукти се употребяват поради ниската си цена, предимно от социално слаби граждани и студенти.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *