„Октоподът“ твърди, че е финансирал ГЕРБ

Алексей Петров е помагал за финансирането на ГЕРБ, а с операцията „Октопод“ вътрешният министър Цветан Цветанов се опитвал да прикрие участието си в афера за 1 млн. евро, пише електронното издание mediapool.bg. Твърдението е на самият бивш агент на ДАНС, обявен от МВР и прокуратурата за глава на „октопода”, но освободен от съда под „домашен арест“, в интервю, основните моменти от което преразказва „Гласове“.
Интервюто, чиято публикация предстои, било взето в сряда от заместник-главния редактор на вестник „Галерия“ Явор Дачков, който по своя молба бил приет от Алексей Петров в дома му. Петров твърди, чо по времето, когато бе формален лидер на ГЕРБ, Цветанов неведнъж се е възползвал от съдействието му за финансиране на партията през „чисти“ фирми. Имало парични преводи към партия ГЕРБ за различни суми от различни фирми, включително и от „Лев корпорация“. За всички извършени преводи, чийто брой и стойност не били уточнени от интервюирания, той разполага със съответните документи. Според бившия съветник в ДАНС измислената от Цветанов операция „Октопод“ е целяла да прикрие крупна далавера, в която вътрешният министър е замесен пряко. По време на кметското управление на Бойко Борисов в София общината получава от голям белгийски фонд предложение да изгради система за сигурност в софийското метро. За да реализира инвестицията си, фондът поискал 1 млн. евро гаранция. Тогава към Петров се обърнал кметът Борисов и в качеството му на председател на Съюза за стопанска инциатива (ССИ) му поискал да помогне за набирането на този милион. Петров откликнал на молбата и от частни фирми намерил парите, които били внесени по сметка. Преди това Петров и Борисов се разбрали всеки да излъчи по един представител, който да отговаря за проекта. Алексей Петров посочил тогавашният заместник-председател на ССИ Боян Чуков, а кметът – своя заместник по сигурността Цветан Цветанов. Договорът с белгийците е подписан, за което Борисов отива специално в Брюксел. Малко по-късно обаче става ясно, че внесените за гаранция пари са изчезнали – някой ги бил изтеглил от сметката. Заради изчезването на парите прокуратурата образува проверка срещу Боян Чуков, но не и срещу Цветан Цветанов.
Според Алексей Петров цялата история е документиран както в прокуратурата, така и в общината. Той смята, че чрез операцията „Октопод“ Цветанов се е опитал да се добере до документите по случая, с които разполага и самият Петров, както и да го елиминира като неудобен свидетел. Според него Бойко Борисов няма друго отношение към аферата с белгийците освен формално като кмет, който сключва напълно законна сделка в интерес на общината и който е делегирал всички изпълнителски функции по нея на Цветан Цветанов. Бившият агент на ДАНС обръща внимание на забелязаната от него разлика в публичното поведение на премиера и вътрешния министър по делото „Октопод“. Според него премиерът е бил съвсем лаконичен и е препращал въпросите за коментар изцяло и единствено към съда, докато вътрешният министър нееднократно и публично е давал лични оценки и неведнъж е нарушавал закона.

Политици и журналисти на опашка при „Октопода“

Соченият за глава на престъпната група „Октопод“ Алексей Петров бил готов да влезе в политиката, тъй като очевидно се налагало. Това обявиха в сряда председателят и заместник-председателят на РЗС Яне Янев и Атанас Семов, след като се срещнаха с Петров. Те му занесли като подарък грозде и ябълки. Ден след като съдът го пусна от следствената килия и му наложи домашен арест , пред дома на Петров в столичния квартал „Лозенец“ се изви опашка от очакващи да се срещнат с него. Освен двамата политици, за симпатизант на чиято партия Петров се обяви след уволнението му от ДАНС, при него били сътрудничката му Дария Крачунова, адвокатът му Ина Лулчева и Явор Дачков. В паркирана наблизо кола чакали още бившият издател на вестник „Уикенд“ Недялко Недялков и главният редактор на „Галерия“ Кристина Патрашкова. Свидетели на внезапното оживление в тихата уличка са били двама служители на МВР, наблюдаващи дома на Петров от своя автомобил. „Алексей Петров сподели еднозначно готовността да се захване с активна политическа дейност, тъй като очевидно това се налага“, каза Семов, цитиран от БГНЕС. От РЗС предложили на бившия агент на ДАНС да оглави партиен експертен съвет по Национална сигурност и нов конституционен ред. На което, според Янев, Алексей Петров отговорил така: „След хаоса винаги идва най-добрият ред – това е закон на физиката. Новият ред ще се създаде с нова Конституция, която ще смени 20-годишния министър-председателски тип управление, с нов тип държавно устройство“. От разговора лидерът на РЗС се убедил, че Петров ще прояви нужната гражданска активност в близките седмици. Той имал намерение „да заеме по-активна позиция за стабилизиране на правовия ред в държавата, защото се убедил, че българските граждани не бива да са безучастни към случващото се по отношение на репресивния режим, който управлява страната“. Алексей Петров казал, че имало хора, признали пред него, че им е било поръчано да осъществят посегателство срещу него, за което обещал да разкаже подробно на медиите. Продължавайки с месианските си послания, които отправяше публично при всеки случай на среща с медиите по време на съдебни дела, бившият съветник в ДАНС даже припомнил мъдрост на Атанас Буров, „че България винаги е управлявана от бивши или бъдещи затворници“.

Материалът е публикуван от mediapool.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *