Оланд и Мей четвърт час си бъбрят по телефона за Брекзит

Оланд е разговарял вчера по телефона с британския премиер Тереза Мей, с която са обсъдили темата за Брекзит и следващите вероятни стъпки при осъществяване на „развода“ между Европейския съюз и Великобритания. Това съобщиха официални източници от Елисейският дворец, цитирани от ТАСС и други световни агенции. Разговорът между двамата е продължил около четвърт час, през време на който   „британският премиер даде редица разяснения по основните положения на днешната си реч и по-точно за това, че страната  възнамерява не само да излезе от ЕС, но и от системите на вътрешния пазар и митническия съюз“, се посочва в изявлението.
Френският президент е изразил желание преговорите за излизане на Великобритания от ЕС да започнат възможно най-бързо, след като Лондон официално обяви, че напуска Общността.
Тереза Мей е изложила плановете си за създаване на нов тип отношения с ЕС в бъдеще, които по думите й трябва да бъдат максимално здрави. Тя е подчертала също, че двустранните отношения между Великобритания и Франция остават на високо ниво в сферата на отбраната и сигурността. Но явно поради малкото време, с което са разполагали двамата, едва ли е бил засегнат най-болезнения въпрос от тематата за сигурността – мигрантите и техните лагери във Франция, където се подготвят повечето от набезите към Острова – независимо дали по вода през Ламанша/Канала/ или по ж.п трасето, свързващо под вода и двете държави. Тунелът, който доскоро беше гордост за техническо постижение  и пример за международно и съседско сътрудничество, сега се оказа едва ли не като трън в петата или острото камъче в обувките на Англия и Франция, след като беше използван за незаконното преминаване на мигранти от Континента към Острова. Което, между другото, беше и един от аргументите, който повлия в полза на Брекзита при референдума и довел по-късно до оставката на тогавашния премиер  Дейвид Камерън.

През есента, когато Тереза Мей зае поста на Камерън, тя заяви, че Великобритания ще излезе от ЕС в съответствие с установените от закона процедури. Тя изключи възможността от хаотично изтегляне от съюза. „Не може да има внезапно и едностранно изтегляне“, отсече тогава тя на годишния конгрес на Консервативната партия в Бирмингам. Мей заяви, че няма да се прави избор между „мек“ и „твърд“ Брекзит и че Великобритания ще създаде уникални бъдещи отношения с Европейския съюз. Не става дума за преговори за установяване на отношения, които приличат тези, които сме имали през последните четирийсет или повече години, каза Мей, и уточни, че Великобритания няма да се стреми нито към норвежки, нито към швейцарски модел. „Това ще е споразумение между една независима, суверенна Великобритания и Европейския съюз“, подчерта министър-председателката.

След вчерашната реч последваха и реакции на всички лидери в ЕС. Основните мнения засега са, че останалите 27 страни от ЕС няма да влязат в преговори с Острова, докато не се стартира член 50 от Лисабонския договор, защото това ще означава официална позиция, че Британия е готова за напускането. Повечето от европейските лидери смятат, че досега доста време не се прави нищо по темата и не е ясно ще има ли или не Брекзит…

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *