Оланд плаши несъгласните: В Европа има правила

Лидерите на страните от ЕС се събират днес на извънредна среща, за да обсъдят имигрантската криза. Срещата бе поискана от председателя на Европейския съвет Доналд Туск миналия четвъртък и се очакваше на нея да бъдат обсъдени предложените от ЕК квоти за разпределяне на 120 000 бежанци.
Вчера министрите на вътрешните работи на ЕС постигнаха споразумение с голямо мнозинство за разпределянето в Европа на 120 000 мигранти, преодолявайки противопоставянето на редица източноевропейски страни на предложените от Брюксел квоти. Против решението гласуваха Чехия, Унгария, Румъния и Словакия, а Финландия се въздържа.
На въпрос дали може да бъдат наказани страните, които не спазват постигнатото вчера споразумение, френският президент Франсоа Оланд припомни, че „в Европа има правила“ и че когато страните не спазват правилата, например за конкуренцията или пакта за стабилност, следват санкции. По този начин, по думите на френския президент, „тези страни се поставят в положение, когато това, което получават от Европа, престане да постъпва“.
„Когато се намираме в ЕС, не разчитаме само да получим изгода, необходимо е също да внасяме своя принос, особено когато става дума за приемане на хора, оказали се в изключително трудно положение“, отбеляза Оланд.
Словашкият премиер Роберт Фицо, чиято страна трябва да приеме на първо време 800 души, бе най-краен в реакцията си. Той заяви, че няма да се съобрази с „диктата“ от Брюксел, и заплаши, че ще „блокира“ днешната среща на правителствените ръководители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *