Оланд ще предложи на ЕС политика за имиграцията

Нова европейска политика за имигрантите, по-добро сътрудничество със страните, откъдето те идват и по-добър прием на бежанците в близост до конфликтни зони, предлага Франсоа Оланд.
Френският президент Франсоа Оланд обяви, че в близките дни ще предложи на европейските партньори на Франция политика за имиграцията след драмата в Лампедуза, където загинаха близо 300, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

„В близките дни ще предложа на партньорите ни политика за превенция, солидарност и защита“, заявява Оланд в интервю за белгийски вестници.

ЕС не може да търпи хора да умират край бреговете й при ужасни условия, за да избягат от мизерията или войните. Европа трябва да си извлече поука от това, заявява Оланд.

Той обяснява, че под превенция има предвид по-добро сътрудничество със страните, откъдето идват имигрантите и по-добър прием на бежанците в близост до конфликтни зони.

Солидарността предполага по-активна Евро-средиземноморска политика с увеличаване на подкрепата за страните от Арабската пролет, казва Оланд.

Защитата пък означава укрепване на граничния контрол, каквато е ролята на европейската агенция Фронтекс, както и по-ефикасна борба с трафикантите на хора.

В същото интервю Оланд изказва похвала за работата на председателя на Европейския съвет Херман Ван Ромпой при решаването на бюджетните проблеми в ЕС и справянето с кризата в еврозоната.

Колкото до работата на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, френският президент лаконично коментира, че ЕК е колективен ръководен орган, който прилага програма по указания на Европейския парламент и държавните и правителствени ръководители.

На въпрос дали на членовете на ЕК им липсва харизма Оланд отвръща: „Питайте тези, които са издигнали кандидатурите им. Да не бъдем несправедливи към конкретните хора, това е въпрос на политически избор.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *