Оли Рен: Безработицата в еврозоната ще остане опасно висока

Икономическата ситуация в ЕС и еврозоната ще се подобри незначително в следващите години. През 2015 г. например безработицата във валутния блок ще се понижи с 0,4%, но ще остане на много високо „социално опасно ниво”, твърди еврокомисарят по валутните и финансовите въпроси Оли Рен, предаде БГНЕС.

Европейската комисия прогнозира икономически растеж от 1,1% в еврозоната през 2014 и 1,7% през 2015.

ЕК също така за пръв път предвижда подобряване и на ситуацията с държавния дълг в еврозоната, който ще се съкрати през 2015 до 95,4% от общия БВП на валутния съюз от 95,9% през 2014. Въпреки това нивото остава значително по-високо от фиксирания законодателно таван на държавния дълг на страните-членки, който се равнява на 60% от БВП.

ЕК също така очаква стабилна инфлация през 2014 от 1,5% и нейното незначително намаляване до 1,4% през по-следващата година. Като цяло инфлацията ще се запази в диапазона до 2%, който се поддържа от Европейската централна банка.

„Външната икономическа конюнктура през 2014-2015 ще бъде по-малко благоприятна, отколкото ние очаквахме през пролетта“, призна Оли Рен. Най-голямата опасност за следкризисното възстановяване на еврозоната представлява „недостатъчните структурни реформи“ в проблемните страни.

Валутният съюз включва 17 държави, а от 2014 към него ще се присъедини и Латвия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *