Оли Рен: Променете пак конституцията

Важният човек в Брюксел хвали Букурещ, сдържан към София

Европа ни притиска с ново наблюдение, реже ни парите, ако не правим реформи

За първи път еврокомисарят по разширяването Оли Рен постави в доклада си България след Румъния

У нас има поговорка, че власите се давят накрая на Дунава, но изглежда този път България може да влезе в ролята на власите и да се провали на финалната права преди влизането в ЕС. Сигнали за подобно развитие даде еврокомисарят по разширението Оли Рен в Страсбург. От думите му и общото усещане в Европа се разбира, че все още има вероятност да ни отложат за 2008 г. По-сигурно е обаче активирането на предпазната клауза за „Правосъдие и вътрешен ред“. Предстои и въвеждането на механизъм, с който като станем членки на ЕС, Брюксел ще ни реже парите, ако не правим реформи.

На закрито заседание пред комисията за външна политика на Европарламента Оли Рен похвали Букурещ за борбата с корупцията, но даде да се разбере, че

–––––––––––––––––––––––––––

София изостава

–––––––––––––––––––––––––––

в тази сфера. Той даде предварителната си оценка за напредъка първо за Румъния, а след това за България. Преведено от езика на чиновниците, които иначе спазват азбучната последователност, това е сигнал за благоразположението на еврокомисаря.

„Журито още чака“, каза Рен, като посочи, че още не е взето решение дали двете страни могат да влязат в ЕС на 1 януари 2007 г., или ще ги отложат за 1 януари 2008 г. Дори ако станат членки през 2007 г., съюзът може да изключи едната или и двете страни от някои от общите политики в рамките на ЕС, ако не са подготвени, подчерта той.

„Ограничен е напредъкът в реформирането на съдебната система в България“, каза Оли Рен. Според него одобрените миналата седмица от България промени в конституцията са „стъпка напред“ към ограничаване на имунитета на членовете на парламента, но в тях има някои двусмислия по отношение на независимостта на съдебната система. Важно е тези двусмислия да се премахнат заяви Оли Рен.

България трябва да внесе нови промени в конституцията си, призова вчера Оли Рен пред репортери в Европарламента, предаде Ройтерс. Според евродепутата Верт Йоост Лагендейк, член на комисията по външни работи, Оли Рен е бил по-скептичен по отношение на България. „Сякаш има разлика спрямо положението преди година и половина, когато Румъния като че ли изоставаше. Сега изглежда, че Румъния изпреварва България“, отбеляза евродепутатът. Според него Оли Рен ясно е дал да се разбере, че е възможно Европейската комисия да направи различни препоръки за двете страни. Според EUobserver еврокомисарят Оли Рен е намекнал, че Европейската комисия (ЕК) може да намали финансовата помощ за България и Румъния като стимул за продължаване на реформите след присъединяването им към ЕС. Електронното издание EUexpands посочва, че Оли Рен е направил ясно разграничение между България и Румъния. Той освен това използвал фраза, която преди не би употребил, като посочи, че

–––––––––––––––––––––––––––

през 2007 г. може да бъде приета едната

–––––––––––––––––––––––––––

или двете страни, пише EUexpands. Членове на европарламента казаха пред EUobserver, че комисията обсъжда нова мониторингова система, която трябва да притисне София и Букурещ да продължат реформите и след присъединяването. Според изданието e по-вероятно Брюксел да препоръча не драстичната мярка за отлагане на членството с една година, а да задейства т. нар. малки предпазни клаузи. Това може да бъде направено в майския доклад или през ноември, когато се очаква друг доклад. Те изключват пълната интеграция на България и Румъния в ЕС по някои специфични области. Задействането на предпазната клауза „правосъдие и вътрешни работи“ е „особено вероятна“ за България, посочва EUobserver.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *