Омагьосаният кръг на междуфирмената задлъжнялост

Камен Колев, зам.-председател на Българската стопанска камара

Регистрираното увеличение на фалитите е повече от 2 пъти спрямо миналата година. Това е нормално за този период, защото се очакваше влошаване на платежоспособността и свръхзадлъжнялостта на предприятията. Това доведе до тези процедури по несъстоятелност.
Аз смятам, че тенденцията ще продължи и дори ще се засили заради изявите на кризата, които се очаква да се задълбочат през зимните месеци и да продължат през първите месеци догодина. Нарастването на междуфирмената задлъжнялост е основният проблем за повечето компании. Много фирми, дори и да са коректни, когато предоставят стоки и услуги, но не им бъде платено в уговорения срок, започват да изпитват затруднения с техните плащания.
В този порочен кръг има много предприятия. Образно казано, те имат да взимат някакви пари и в същото време ги дължат на трета фирма. Проблемът е, че тези средства не могат да бъдат прихванати, така че компанията да излезе на нула.
Въпросът е как да се съберат тези вземания по-бързо. Ние съветваме компаниите, когато има забавени плащания и търговски спорове, да включват в договорите си арбитражни клаузи, за да могат после при евентуални трудности да минават по арбитражен път в рамките на 2-3 месеца. Защото всички знаем, че съдебните процедури могат да се проточат с години.
Факт е, че почти всички сектори пострадаха заради свръхзадлъжнялостта, затова не могат да се определят отделни браншове, защото те са взаимосвързани. Едни от най-засегнатите са фирмите в машиностроенето, защото е със силно свито производство, другите са дървообработването, текстилната индустрия, строителството, търговията. В тези сектори намалението е с над 30%.
В момента все още има работодатели, които предприемат действия с цел да запазят работните места и да тушират последствията от кризата, но това няма да е за дълго. Аз очаквам година след началото на кризата мерките да се изчерпят и процесът да се ускори, както и повече фирми да фалират.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *