Оманският фонд завежда дело срещу България

Най-големият държавен инвестиционен фонд на Оман, който е акционер във фалиралата Корпоративна търговска банка, е завел дело срещу България.

Делото е заведено пред Международния център за уреждане на инвестиционни спорове на 22 октомври, съобщава BloombergTV.bg, позовавайки се на информация от съда.

Ответник е Министерството на финансите (МФ) на България, а българската адвокатска кантора, която го представлява, е „Томов и Томов“. Тя представлява България и по делата, които се водят от „Новера“, ЕVN и др. Другата адвокатска кантора е Arnold & Porter.

Не са известни други подробности за иска.

Държавния общ резервен фонд на Султаната на Оман притежава 30% дял в доскорошния четвърти по големина кредитор в България, който фалира през 2014 г. и предизвика една от най-тежките финансови кризи в страната от 1989 г. насам.

Припомняме, че информация за заведени арбитражни дела от фонда срещу България бе разпространена през юли, но тогава МФ отрече да има такива производства.

Основният акционер в КТБ Цветан Василев бе обвинен в присвояване на средства от банката. Независим одит, разпореден от Българска народна банка (БНБ), пък принуди КТБ да отпише близо две трети от активите си. Производствата по несъстоятелност на заемодателя и в момента са в ход.

Междувременно консорциум от инвеститори, включително Оманския фонд, подаде предложения за оздравяване на КТБ през октомври, но месец по-късно, на 6-и ноември 2014 г., БНБ лиши кредитора от лиценз.

През април 2015 г. пък КТБ бе обявена в несъстоятелност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *