Омбудсманът иска ограничения за колекторските фирми за дългове

Доставчиците на обществени услуги да нямат право да ползват услугите на колекторски фирми за събиране на дългове, предложи омбудсманът Мая Манолова.Тази сутрин тя заяви пред Нова телевизия“, че заедно с експерти разработва предложение за законодателна промяна в тази насока.

„Доставчиците на обществени услуги – ВиК-оператори, топлофикационни дружества, ЕРП-та и други, много често са монополисти на пазара. Дейността им се регламентира със специални закони. Тези компании имат раздути правни отдели, за които гражданите плащат също“, каза още Манолова.

Манолова критикува практиката длъжниците да бъдат пращани на колекторски фирми, защото задълженията се увеличават в резултат на таксите, които събират компаниите. Тя посочи случай, при койтодълг към мобилен оператор в размер на 5 леваслед събиране от колектори и дело в арбитражен съд, е нараснал до 135 лева. Лихвите по задължението са само около 6 лева, а всичко останало е таксата по събирането.

Според Манолова арбитражни съдилища в България „никнат като гъби“. Много често длъжниците са били давани на арбитраж, но без да бъдат предварително уведомени и така те не могат да се защитят. В същото време в много от договорите липсва арбитражна клауза.

„Няма да оставя на мира нито колекторските фирми, нито топлофикациите, нито ЕРП-тата“, заяви още Манолова.

Тя направи и коментар относно промените в Закона за акцизите и данъчните складове, ограничаващи варенето на ракия. Манолова беше категорична, че това е традиционна за българите дейност, а ограниченията имат за цел на „задушат малките производители“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *